Свет

Нема места за мигранте: Британија одобрила контроверзни закон о слању азиланата у Руанду (ВИДЕО)

Данас је историјски тренутак нашег плана да зауставимо чамце са мигрантима, поручио је британски министар унутрашњих послова Џејмс Клеверли
Нема места за мигранте: Британија одобрила контроверзни закон о слању азиланата у Руанду (ВИДЕО)© Chris J Ratcliffe/Getty Images

Парламент Велике Британије одобрио је предлог закона који предвиђа премештај тражилаца азила у Руанду, а очекује се да ће закон добити краљевску сагласност.

Извори из Министарства унутрашњих послова рекли су да су већ идентификовали одређене тражиоце азила са слабим правним захтевима да остану на британској територији, који ће чинити део прве групе која ће бити послата у Африку у јулу, преноси "Гардијан".

Министар унутрашњих послова Велике Британије Џејмс Клеверли навео је у видео-поруци објављеној на Иксу да ће законодавна иницијатива постати закон "за неколико дана".

"Данас је историјски тренутак нашег плана да зауставимо чамце са мигрантима", поручио је Клеверли.

Према његовим речима, програм ће "спречити људе да злоупотребљавају закон користећи лажне тврдње о људским правима, како би блокирали депортације, и јасно ставља до знања да је парламент Уједињеног Краљевства суверен, дајући влади овлашћење да одбаци привремене мере блокирања које су наметнули европски судови". 

Наиме, план да се зауставе мигранти објавила је британска влада у априлу 2022, на челу са тадашњим премијером Борисом Џонсоном.

Међутим, прва депортација илегалних имиграната, заказана за јун исте године, блокирана је судским налогом Европског суда за људска права. 

Предлог закона је наишао на оштре критике заговорника људских права, а прошлог новембра га је чак и блокирао британски Врховни суд, који га је назвао "незаконитом мером".

image
VV inauguration
banner