Свет

Саудијска Арабија због Русије неће на конференцију у Швајцарској

Зеленски планирао да се састане са престолонаследником Саудијске Арабије Мохамедом бин Салманом Ал Саудом у Џеди, али је та посета одложена
Саудијска Арабија због Русије неће на конференцију у Швајцарској© Saudi Foreign Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Ни Саудијска Арабија не намерава да учествује на конференцији о Украјини у Швајцарској, пошто тамо неће бити руских представника, јавља агенција ДПА , позивајући се на дипломатске изворе у Ријаду.

Владимир Зеленски је, наиме, планирао да Саудијску Арабију посети првог јуна, у покушају да од њих добије подршку пред скуп заказан за 15. и 16. јун у Швајцарској, али је његова посета сада одложена, и може се одржати тек након конференције.

Агенција је раније јавила да је Зеленски планирао да се састане са престолонаследником Саудијске Арабије Мохамедом бин Салманом Ал Саудом у Џеди.

Швајцарске власти планирају да одрже конференцију о Украјини у одмаралишту Бургеншток. Берн је позвао више од 160 делегација, укључујући и делегације Групе седам, Групе 20 и земаља БРИКС-а. Руска Федерација, међутум, није међу позванима на овај састанак.

Раније је званични представник кинеског министарства спољних послова Мао Нинг рекао да Кина не може да присуствује конференцији о Украјини у Швајцарској, јер је позив Пекинга на равноправно учешће у преговорима и Русије и Украјине у супротности са дневним редом састанка.

Према Мао Нингу, Кина је увек инсистирала на томе да се међународна мировна конференција одржи узимајући у обзир три важна елемента: треба да буду присутни представници и Руске Федерације и Украјине, учешће свих страна треба да буде равноправно и сви мировни планови треба да бити поштено узети у обзир.

Руски председник Владимир Путин рекао је да Русија неће тражити учешће на конференцији. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је 12. априла да је одржавање конференције о Украјини у Швајцарској "пут за нигде". Истовремено, Русија је више пута истицала да Москва никада није одбила мирно решење сукоба са Кијевом. 

image