Свет

Бивши аналитичар ЦИА: Мировни самит у Швајцарској је бескористан

Без Бајдена, посредовања Кине и Русије, конференција о Украјини неће ништа постићи
Бивши аналитичар ЦИА: Мировни самит у Швајцарској је бескористан© Chip Somodevilla/Getty Images

Мировни самит о Украјини, који ће се одржати у јуну у Швајцарској, неће донети никакве резултате и биће потпуно бескористан без главног присталице Кијева Џозефа Бајдена, посредничких напора Кине и "наравно Русије", уверава бивши аналитичар ЦИА Реј Мекгаверн у интервјуу за "Дајалог воркс".

"Ако мислите да ће ова мировна конференција у Швајцарској, која ће се одржати средином јуна, 15. и 16, донети било какав резултат, на то можете да заборавите. Кинези су одлучили да не дођу. Неће доћи ни председник САД. Шта се надате да ћете тамо постићи? Русија, наравно, није ни позвана. Дакле, шта желите да постигнете", пита Мекгавери организаторе мировног самита.

Русија је, према његовим речима, и даље спремна да преговара – али не са овим "нелегитимним тимом", указујући тиме да је председнику Украјине Владимиру Зеленском недавно истекао мандат. Уз то, сигуран је саговорник канала "Дајалог воркс", услови преговора не задовољавају Американце.

"Хоће ли Бајден моћи да пристане на ово? Мислим да постоји 90 одсто шансе да неће. Зашто? Зато што је окружен Нуландовом, Линдзи Грејем, председником Представничког дома Мајком Џонсоном и многим члановима Конгреса који говоре како се победа мора постићи војним путем, како се мора ударити на Русију, а Украјини дати оружје које може да употреби да на њу удари", уверен је Грејем.

image