Свет

У Грузији ступио на снагу закон о страним агентима; Премијер: Ово је победа земље

Све организације које "промовишу интересе страних снага" морају бити пописане у државном регистру
У Грузији ступио на снагу закон о страним агентима; Премијер: Ово је победа земљеGetty © Photo by Davit Kachkachishvili/Anadolu via Getty Images

Премијер Грузије Иракли Кобахидзе изјавио је да је усвајање закона о страним агентима победа земље, преноси Имеди.

"Усвајање закона о транспарентности од користи је само Грузији, њеном суверенитету и безбедности, док су усвајањем овог закона поражени само злобници наше земље", рекао је Кобахидзе.

Председник грузијског парламента Шалва Папуашвили претходно је потписао закон "О транспарентности страног утицаја", што значи да закон о страним агентима ступа на снагу.

Закон предвиђа регистровање непрофитних правних лица и медија чији приход долази из иностранства, а нарочито ако је већи од 20 одсто.

Поред тога, све организације које "промовишу интересе страних снага" морају бити пописане у државном регистру. У овом случају, такве организације ће морати да прикажу примљени приход и да попуне декларацију, иначе их очекује казна од 25.000 ларија.

Да би усвојио закон, грузијски парламент је морао да поништи вето председнице Саломе Зурабишвили, која се противи закону. Сада због тога грузијске невладине организације спремају тужбу у Европском суду за људска права.

Власти САД и ЕУ више пута су се противиле усвајању закона о страним агентима у Грузији.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је да ће закон ометати процес интеграције Грузије у Европску унију, док је Стејт департмент упозорио да ће се Грузија суочити с последицама због усвајања "спорног" закона.

image