Свет

Премијер Грузије: Нећемо увести санкције Русији

И поред тога што Грузија оптужује Москву за "окупацију своје територије" Абхазије и Јужне Осетије, истрајна је у томе да би санкције РФ биле лоше по националне интересе
Премијер Грузије: Нећемо увести санкције РусијиGetty © Photo by Davit Kachkachishvili/Anadolu via Getty Images

Грузија ће наставити да се опире позивима да уведе санкције Русији, изјавио је нови премијер те земље Иракли Кобахидзе, потврђујући тако да ће Тбилиси остати доследан свом ставу да се неће придружити западним земљама које константно уводе нова ограничења Москви.

Упитан од новинара након бриселског састанка са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борљом за коментар о захтеву Кијева за отварање другог фронта против Русије, Кобахидзе је рекао да су такви потези жалосни, те нагласио да Грузија политички подржава Украјину и шаље хуманитарну помоћ Кијеву.

"Што се пак санкција тиче, имамо врло јасан став о том питању. Ми не уводимо санкције и имамо јаке аргументе за то", истакао је грузијски премијер којег је портал "Политико", пошто је преузео функцију овог месеца, описао као снажног критичара западних влада који оптужује ЕУ и САД да желе да увуку Грузију у украјински сукоб.

Иначе, Грузија је званично прекинула дипломатске односе с Руском Федерацијом након петодневног војног сукоба у августу 2008. Русија је од тада признала отцепљене грузијске регионе Абхазију и Јужну Осетију као независне земље, док Тбилиси и даље оптужује Москву да је "незаконито окупирала" делове њене територије.

Ипак, и поред тога Тбилиси тврди да би економске санкције Москви донеле неприхватљиве ризике.

"Грузија не намерава да уводи било какве санкције пошто води рачуна о националним интересима", изјавио је прошле године председник тамошњег парламента Шалва Папуашвили, али и додао да његова земља не жели било какво затезање ситуације са северним суседом.

image