Свет

Британски тенкови издржали би само две недеље у рату с Русијом

Није ни чудо што Велика Британија више није војна сила првог реда, рекао је бивши официр Краљевског тенковског пука pотпуковник Стјуарт Крофорд
Британски тенкови издржали би само две недеље у рату с РусијомGetty © Photo by Finnbarr Webster/Getty Images

Британске "срамно" мале тенковске снаге биле би уништене за само две недеље уколико би та земља заратила с Русијом, упозорио је бивши официр Краљевског тенковског пука pотпуковник Стјуарт Крофорд.

Такође, рекао је да због тешког стања у острвским оружаним снагама Уједињено Краљевство више није "војна сила првог реда".

У разговору за "Телеграф", Крофорд је изјавио да су нови британски тенкови "челенџер 3", који би требало да буду у употреби до 2030, "пристојни", али да их неће бити довољно.

Наиме, како је рекао, британске снаге некада су имале 900 борбених тенкова, а сада треба да обезбеде само 148.

"Тренутно планирамо да набавимо само 148 ('челенџера 3'), што је срамотно мало ако се има у виду да је на врхунцу Хладног рата, што није било тако давно, Краљевски војни корпус имао око 900 тенкова", прецизирао је Крофорд, те додао да би 148 борбених тенкова могло да потраје око две недеље у интензивној борби уколико би Британија имала среће.

Према речима бившег војног официра, сукоб у Украјини је показао да је потребно много опреме за рат, а 148 тенкова је отприлике довољно за опремање два оклопна пука плус резервна и возила за обуку, што је "смешно мало".

"Није ни чудо што су неки високи амерички официри рекли да Британија више није војна сила првог реда", додао је Крофорд.

Ови коментари долазе након изјаве пензионисаног генерала сер Ричарда Шајрефа да недостатак људства и опрема у британској војсци значи да ће се тешко оспособити ратна бригада од 5.000 војника.

Шајреф је за "Би-Би-Си тудеј" рекао да су деценије резова довеле до тога да је војска десеткована, што захтева "хитно лечење". Такође, указао је на критичан недостатак миниције.

"Дно бурета је остругано да би се обезбедило све што је потребно Украјини, али то треба заменити. То треба да се допуни, а поврх тога треба да повећамо наше способности како бисмо одговорили на изазове које поставља Русија", рекао је Шајреф.

Уз то је и генерал сер Ричард Барон упозорио на претњу од руских ракета. За "Сан" је рекао да је противваздушна одбрана Кијева "много, много боља" од ПВО Лондона.

Иначе, премијер Уједињеног Краљевства Риши Сунак обећао је повећање потрошње за одбрану на 2,5 одсто БДП-а до 2030, али је остао при томе да се војска смањи на 73.000 припадника – што је најмање људства у последњих 300 година.

image