Свет

Менторство Велике Британије над Украјином и тзв. Косовом: Наоружај, па владај

Kрајем јануара тзв. Косово је упутило 26 инструктора у Велику Британију, где се одржава операција "Интерфлекс" - шифровани назив за међународну војну мисију, под вођством Британије, чији је примарни циљ обука Оружаних снага Украјине
Менторство Велике Британије над Украјином и тзв. Косовом: Наоружај, па владајGetty © Alastair Grant - WPA Pool

Министар одбране тзв. Косова Ејуп Маћедонци је након јучерашњег састанка Контакт групе за одбрану Украјине, у војној бази Рамштајн у Немачкој, обавестио јавност да ће приштинске власти послати први пакет војне помоћи Кијеву, који се састоји од камиона, тактичких возила и оклопних аутомобила.

Маћедонци је најавио и да је у току "координисање и припрема другог пакета војне подршке који се састоји од хиљада минобацачких граната, које ће ускоро бити послати Украјини, ради повећања индиректне ватрене моћи јединица украјинске војске".

Иако није јасно одакле тзв. Косову вишак средстава који може донирати Украјини, будући да процес формирања и наоружавања тзв. Косовски безбедносних снага још није у потпуности окончан, треба нагласити да ово није прва сарадња власти у Приштини и режима у Кијеву.

Наиме, крајем јануара тзв. Косово је упутило 26 инструктора у Велику Британију, где се одржава операција "Интерфлекс" - шифровани назив за међународну војну мисију, под вођством Британије, чији је примарни циљ обука Оружаних снага Украјине.

Велика Британија као посредник

Занимљиво је да је један од главних посредника за сарадњу Украјине и тзв. Косова, баш Велика Британија - држава која је током протеклих деценија пружала подршку и једнима и другима, све са циљем слабљења утицаја Русије, односно Србије, притом не бирајући средства.

Тако је и сам Ејуп Маћедонци током испраћаја косовских инструктора признао:"Велика Британија је била раме уз раме са нашом републиком у свим фазама изградње државе и наставља да буде наш незамењиви партнер". 

Нема сумње да је тзв. министар одбране, иначе бивши припадник терористичке организације - Ослободилачка војска Косова (ОВК), док је ово изговарао мислио на помоћ коју је британска Специјална ваздушна служба (Special Air Service) - чувени САС - пружала његовој терористичкој формацији, у домену обуке и наоружања.

У складу са традицијом својих претходника и тренутни премијер привремених власти у приштини Аљбин Курти, је у више наврата позивао Велику Британију да пошаље додатни контингент трупа у оквиру мисије Кфора. Лондон је ове жеље услишио крајем септембра 2023. године након догађаја из Бањске, па је британска војска разместила додатних 200 војника на територији Косова и Метохије, поред стандардних 400, који су касније наводно повучени.

Сличну тактику, Лондон је применио и у Украјини, па су тако још пре почетка Специјалне војне операције 24. фебруара 2022. године, британски инструктори већ увелико обучавали украјинске војнике, док је прва тура од 2.000 противоклопних ракетних система НЛАВ из Велике Британије стигла још средином јануара.

До средине марта број испоручених НЛАВ-а из арсенала британске војске порастао је на 4.000, а у наредном периоду уследиле су испоруке комплекснијих система. Министар одбране Грант Шапс је током свог обраћања посланицима британског парламента 23. фебруара 2024. године, изјавио да је Велика Британија до сада Украјини испоручила тенкове "челенџер", 500 оклопних возила, 15.000 противоклопног оружја и четири милиона комада муниције за лако пешадијско наоружање.

Овде треба додати и крстареће ракете "сторм шедоу", као и мањи број специјалиста послатих да помогну Украјинцима са управљањем овим и другим комплексним системима западне производње.

"Све је то британски рукопис"

Да Велика Британија заиста јесте кључни савезник приштинских власти и режима у Кијеву, сматра и пензионисани генерал-мајор Војске Србије Митар Ковач, који је за РТ Балкан изјавио:

"Велика Британија је, у оквиру НАТО, најдиректнија по питању сарадње и са једном и са другом страном – Украјином као државом и тзв. Косовом као 'НАТО државом'".

Према мишљењу бившег генерала оружаних снага наше државе, непосредна помоћ Лондона се разликује по садржају активности, будући да се ради о делимично различитим проблемима, а присуство Велике Британије је очигледно у оба случаја.

"Наравно, природа ових проблема није иста, али где год да се десе већи догађаји на украјинском фронту, нарочито ако су везани за употребу дронова, злоупотребу обавештајних података и нападе на цивилне циљеве, у позадини се крије Велика Британија. Међутим, када се открије њихова перфидна умешаност у тим потезима, настаје ћутање, као да нема потребе да се правдају и одговарају било коме", оцењује Ковач.

Што се тиче умешаности Британаца у дешавања у нашој јужној покрајини, пензионисани генерал сматра да је тренутно најактуелније учешће британске војске у планирању низа операција, тачније "целовите хибридне операције" чији је циљ потпуна окупација читаве територије Косова и Метохије, уз помоћ снага приштинских власти.

"Све оно што се дешавало на северу КиМ у протеклих годину дана у погледу угрожавања Срба, попут окупације овог дела од стране тзв. КБС, успостављања нелегитимних органа локалне власти, затварања административне линије за пролаз робе, насиља над српским становништвом и скорашњег уклањања табли са ћириличним натписима на путевима, урађено је под менторством Велике Британије", истиче Ковач.

Такође, он наводи и да је Велика Британија међу првим државама која је ангажовала тзв. КБС у мировним мисијама и једна од водећих земаља које раде на пројекту изградње ове нелегалне "војске", по питању опремања, обуке и школовања кадрова.

Бивши генерал српске војске оцењује да је циљ ових поступака да се што пре дође до потписивања споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине, јер би се тиме "створили услови за убрзано приступање тзв. Косова у НАТО".

"Све је то рукопис Велике Британије", закључио је Ковач, а треба подсетити да постоје индиције да је Лондон био умешан и у планирање напада на цивилне објекте у Белгороду, који се догодио 15. фебруара на Сретење и Дан државности Републике Србије, у ком су коришћене ракете српске производње.

image
VV inauguration
banner