Свет

Египат: Нема отварања Рафе док Израел не врати контролу Палестинцима

Израелски министар одбране Јоав Галан рекао је у недељу да израелске снаге настоје да униште тунеле између Газе и Египта које Хамас можда користи за шверц оружја, а Египат је негирао постојање таквих тунела
Египат: Нема отварања Рафе док Израел не врати контролу Палестинцима© Tanjug/AP Photo/Jehad Alshrafi, File

Гранични прелаз Рафа, који је кључан за испоруку хуманитарне помоћи из Египта, не може поново да функционише док Израел на страни Газе не врати контролу Палестинцима, рекао је египатски министар спољних послова Самех Шукри.

Ројтерс подсећа да је прошлог месеца током офанзиве на Хамас у граду Рафа Израел заузео целу границу Газе са Египтом.

Прелаз Рафа такође представља "једину сламку спаса" за 2,3 милиона становника на територији под опсадом Израела, пише британска агенција.

"Тешко је да гранични прелаз Рафа да настави са радом без палестинске администрације", рекао је Шукри на конференцији за новинаре у Мадриду.

Шукри је истакао да је египатско-израелски мировни споразум из 1979. остао "чврста основа за безбедност и стабилност у региону и да сви морају одговорно да размотре и предузму мере како би сачували тај важан споразум".

Његови коментари су уследили усред растућих тензија након смрти египатског војника прошле недеље у размени ватре са израелским снагама, за које су египатски безбедносни извори рекли да су прешли граничну линију док су прогонили и убили неколико Палестинаца.

Израелски министар одбране Јоав Галан рекао је у недељу да израелске снаге настоје да униште тунеле између Газе и Египта које Хамас можда користи за шверц оружја.

Египат је негирао постојање таквих тунела.

image