Свет

Гутереш захтева хитно отварање прелаза Рафа и Керем Шалом

Напад на Рафу био би стратешка грешка, политичка катастрофа и хуманитарна ноћна мора, упозорио је шеф УН
Гутереш захтева хитно отварање прелаза Рафа и Керем Шалом© AP Photo/Yuki Iwamura

Генерални секретар УН Антонио Гутереш је рекао да прелази Рафа и Керем Шалом, које је Израел затворио и тиме прекинуо доставу помоћи Гази треба "одмах да буду поново отворени".

"Истовремено затварање пролаза Рафа и Керем Шалом је посебно злослутно за већ очајну хуманитарну ситуацију. Они треба одмах поново да буду отворени", рекао је Гутереш у изјави новинарима.

Гутереш је, позивајући израелску владу да прекине са ескалацијом сукоба, указао да хуманитарне организације које делују у Гази могу већ вечерас да остану без горива.

"Позивам израелску владу да прекине ескалацију и да се конструктивно ангажује у текућим дипломатским преговорима", додао је он и позвао и Израел и палестински Хамас да покажу, како је рекао, "политичку храброст" и постигну споразум о примирју.

Шеф УН се запитао зар цивили у том региону нису довољно трпели смрт и разарање, и  оценио да би "општи напад на Рафу представљао хуманитарну катастрофу".

Он је упозорио да нема места у Гази где цивили могу да се склоне.

"Чак и најбољи пријатељи Израела су јасни, напад на Рафу био би стратешка грешка, политичка катастрофа и хуманитарна ноћна мора", рекао је Гутереш и позвао све који имају утицај на Израел да учине све што могу да помогну да се избегне "још већа трагедија".

Израел је у недељу због наводних ракетних напада, затворио прелаз Керем Шалом, главни пролаз за слање хуманитарне помоћи Гази, а израелска војска данас је преузела контролу над прелазом Рафа, који се налази на египатској граници и тиме је прекинута достава хуманитерне помоћи тој опкољеној палестинској енклави.

Израелска војска је распоредила тенкове и позвала десетине хиљада породица на истоку града Рафе да се евакуишу.

image