Свет

Има логике: Аустралија послала министра за инвалидску заштиту на самит о Украјини

Канбера је до последњег тренутка чекала да саопшти кога ће послати на конференцију у Швајцарску
Има логике: Аустралија послала министра за инвалидску заштиту на самит о УкрајиниGetty © Libkos / Contribut

Аустралија ће послати свог министра за инвалидску заштиту и пензије (НДИС) на самит о Украјини, упркос захтевима Кијева да скупу у Швајцарској присуствује неко на високом нивоу – премијер или његов заменик.

Некадашњи министар спољних послова а сада сенатор Пени Вонг рекао је у парламенту да је премијер Ентони Албанезе био тај који је послао министра Била Шортена у Швајцарску.

"Премијер је очигледно сматрао да је овај ниво представљања одговарајући", рекао је Вонг на критике опозиције да Шортен није одговарајућа особа за слање на "мировне преговоре".

Владимир Зеленски из Украјине тражио је од Албанезеа да у Швајцарску пошаље делегацију на високом нивоу и био је фрустриран што је Канбера чекала до скоро последњег тренутка да објави ко ће ићи на скуп.

Како ће реаговати после вести да на самит – на коме, иначе, не учествују ни Русија ни Кина – Аустралија шаље министра за инвалидске пензије и амбасадоре у Аустралији и Швајцарској остаје да се види.

Према проценама Москве, украјинске снаге су од почетка године изгубиле више од 111.000 људи. Кијев крије податке о броју погинулих и рањених.

image