Свет

"Фајненшел тајмс": Запад не зна како да одговори на руске покушаје саботаже

Знамо шта намеравају и ми ћемо одговорити и појединачно и колективно, по потреби, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен
"Фајненшел тајмс": Запад не зна како да одговори на руске покушаје саботажеwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka/Keystone Press Agency

Западне владе не знају како да одговоре на, како тврде, растућу "руску кампању покушаја саботаже", укључујући паљење војних база и цивилне инфраструктуре широм Европе.

Циљ ових напада у "сивој зони", за које су безбедносни званичници рекли да их је често водила војна обавештајна служба руског ГРУ-а, јесте "подстицање нејединства међу украјинским савезницима, прекид војних снабдевања Кијеву и тестирање западне одлучности", пише британски "Фајненшел тајмс".

Летонски председник Едгарс Ринкевичс је рекао да НАТО савезници "покушавају да осмисле" како да реагују на те "провокације" без активирања Члана 5. Повеље НАТО-а: "Нећемо испалити ракете на Русију због инцидента прилично малог обима."

Како наводи ФТ, међу најновијим инцидентима налазе се наводни подметнути пожар у складишту повезано са Украјином у Великој Британији, саботажу америчких војних база у Немачкој, покушаје да се поремете европске железничке сигналне мреже и ометање ГПС навигационих система цивилне авијације у балтичким државама.

"Мајкрософт" је упозорио да Русија шири "злонамерне дезинформације" против Олимпијских игара у Паризу.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је рекао да је прошле недеље "буквално сваки савезник" на састанку министара иностраних послова НАТО-а у Прагу покренуо питање "Кремља, који интензивира своје хибридне нападе на пограничне државе чланице НАТО-а, палећи и саботирајући складишта за снабдевање, не обазирући се на морске границе и демаркације на Балтику, спроводећи све више сајбер напада и настављајући да шире дезинформације".

"Знамо шта намеравају и ми ћемо одговорити и појединачно и колективно, по потреби", додао је Блинкен.

Међутим, нико није сигуран како одговорити. Русија, како тврди неименовани западни саветник за одбрану, "има веома развијен систем за хибридно ратовање и систематски га примењује, било да је реч о информационим или психолошким операцијама".

Запад, с друге стране, толико заостаје да чак и "нема адекватне речи којима би објаснио шта хибридни рат значи".

Како наводи ФТ, западни званичници оптужују Русију да стоји и иза инцидената који немају никакве везе са Украјином, укључујући и пожар у продавници ИКЕА у Литванији.

Други проблем у формулисању одговарајућег одговора је то што наводе инциденте често изводе проксији, што отежава њихово директно приписивање Русији. Кремљ доследно одбацује оптужбе европских влада о хибридном рату.

У оптужбама против Русије предњачи Пољска, која је последњих месеци ухапсила десетине људи оптужене за саботажу и шпијунирање.

Чешки министар спољних послова Јан Липавски је предложио да се руским дипломатама забрани да путују ван државе у којој су акредитовани, као пример наводећи чињеницу је у Чешкој остало само седам дипломата, али да их у оближњој Аустрији има више од стотину, као и да они могу несметано да улазе у Чешку.

image