Русија

Медведев: Сједињене Државе су нам објавиле хибридни рат – Бајден намерно мења историју

У интервјуу за ТАСС бивши председник Русије говорио је о Бајденовим покушајима мењања историје, терористичким активностима САД и њиховој подршци Украјини, али и успостављању односа са Талибанима и напредном развоју руског наоружања
Медведев: Сједињене Државе су нам објавиле хибридни рат – Бајден намерно мења историју© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

Сједињене Америчке Државе су нам објавиле хибридни рат – финансирају бандеровце, подстичу терористичке нападе на цивиле и "шаљу оружје дебилима", рекао је за ТАСС заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев. 

Он је истакао да Русија треба да формира нову алијансу која ће имати за циљ борбу против глобалног тероризма. 

"Морамо заједничким снагама да извршимо хируршку операцију како бисмо заувек ослободили свет од фашизма, као од тумора који је метастазирао 80 година касније. Американци су сада постали помоћници терориста, јер су одгајили кијевски неонацистички режим. Доласком на власт садашњег руководства САД и уз попуштање слабовољних европских бирократа, амерички естаблишмент нам је објавио хибридни рат", поручио је Медведев и упозорио да се америчка подршка лошим режимима неће завршити добро за њих. 

Бивши председник Русије је истакао да је Руска Федерација данас испред њених противника када је реч о развоју наоружања.

Руски научници, како је објаснио, активно предлажу нова решења за наоружање, које се онда одмах тестира директно на бојном пољу. Њихови изуми чине земљу јачом и приближавају је победи, поручио је Медведев.

Бајден намерно мења историју

Када је рекао да су амерички војници победили фашизам и ослободили Европу, председник САД Џозеф Бајден је то изјавио са циљем да промени историју, оценио је даље бивши председник Русије.

Он је тако прокоментарисао последњу вест да је Бајден изјавио да су Американци били ти који су "буквално спасили свет" и Европу у Другом светском рату. Амерички лидер уз то није споменуо ни војску СССР-а ни друге армије света које су се бориле против фашизма. 

"То није старачка деменција, то је борба против наше земље. Иза нас су милиони грађана наше земље који су погинули од руку нациста и ми немамо право да издамо сећање на њих. Тим пре што покушавају да обришу то сећање и промене историју", закључио је Дмитриј Медведев. 

Подсетимо, током Другог светског рата умрло је око 27 милиона грађана СССР-а.

Пуноправни односи са Талибанима на помолу

Близу смо успостављања пуноправних односа са Талибанима, који су данас поново на власти у Авганистану, потврдио је Медведев. 

Он је истакао да се последњих година много тога променило. Уколико су се раније Талибани сматрали за терористе, онда се данас са помоћнике терориста сматрају америчке власти. 

"Двадесет година је прилично дуг период током којег је историја направила многе озбиљне преокрете. Почетком 21. века сматрали смо да су Талибани терористи, а Американци партнери у борби против екстремизма. Сада су Талибани поново на власти, а ми смо близу успостављања пуноправних односа са њима", нагласио је заменик председника Савета безбедности Русије.

Власти Авганистана, како је објаснио, "покушавају да воде конструктиван дијалог".

"Колико је то искрено – живећемо па ћемо видети", додао је. 

image