Свет

Салвини поново п(р)озива Макрона: Шлем на главу и правац на фронт у Украјини

Заменик премијерке Италије Ђорђе Мелони поново је оштро реаговао на идеју француског председника Емануела Макрона о слању западних трупа у Украјину
Салвини поново п(р)озива Макрона: Шлем на главу и правац на фронт у Украјиниwww.globallookpress.com © Claudio Furlan/Keystone Press Agency

Заменик премијерке Италије Ђорђе Мелони и лидер десничарске партије "Лига" Матео Салвини поново је оштро реаговао на идеју француског председника Емануела Макрона о слању западних трупа у Украјину, те је овај пут поручио француском лидеру да "лично оде у Украјину и учествује у борбама".

"Поручујем Макрону: идите у Украјину да се борите, носите шлем и не заваравајте Италијане", казао је Салвини на предизборном догађају у Барију.

Салвини је недавно исто критиковао руководство НАТО-а и ЕУ због њиховог става о повећању војне подршке Кијеву и спремности да дозволе украјинским оружаним снагама да ударе западним оружјем на Русију.

Италијански политичар је шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела назвао "субверзивцем", а генералног секретара Северноатлантске алијансе Јенса Столтенберга "опасним господином".

Лидер "Лиге" већ се оглашавао о овом питању у марту када је оптужио француског лидера да представља опасност и за Италију и цео континент.

Салвини је прокоментарисао и инаугурацијски говор председника Русије Владимира Путина – имајући у виду да је први човек Русије, између осталог, позвао на дијалог, италијански политичар се нада да ће "2024. бити година мира, а не војника који одлазе у Украјину да гину".

image