Свет

Криза у британској војсци: Да ли ће Британија регрутовати аутистичне и са АДХД синдромом?

"Телеграф" процењује да војно особље жели да регрутују кандидате који су неуродивергентни, јер су често обдарени дигиталним вештинама
Криза у британској војсци: Да ли ће Британија регрутовати аутистичне и са АДХД синдромом?© Christopher Furlong/Getty Images

Регрути са аутизмом или депресијом могли би да буду регрутовани први пут у Британске оружане снаге, открива "Телеграф".

Тренутно, кандидати који имају аутизам или синдром АДХД – поремећај пажње или хиперактивност, не могу да се придруже војсци, а њихова потенцијална регрутација требало би да буде размотрена у покушају да се заустави криза запошљавања у британској војсци.

"Телеграф" подвлачи да је то разлог што више од 500 кандидата буде одбијено сваке године, док је скоро 4.000 кандидата само прошле године одбијено јер су имали психијатријске сметње.

Предложена је поновна процена медицинских услова за регруте, укључујући детаљна питања о АДХД-у, поремећају из спектра аутизма и менталном здрављу.

Званични владини подаци показују да је у претходних 12 месеци до марта, пријем за војску опао за скоро 15 одсто.

У међувремену, у протеклих 10 година, 83 одсто од 707.000 људи који су се пријавили да се придруже војсци добровољно је повукло своју пријаву, а мање од 80.000 је регрутовано.

Узбуњивач у Министарству одбране рекао је за "Телеграф" да су критеријуми за регруте попустили у последњих 30 година али да стандарди нису званично промењени.

"Правила су јасна. Ако имате клиничку дијагнозу АДХД-а или аутизма, нисте у могућности да се придружите", наводи извор и додаје да се њиховим регрутовањем војска суочава са и физичким и психичким изазовима.

Процењује се да у Енглеској има до 1,2 милиона аутистичних људи и 2,2 милиона са АДХД-ом. Особе са АДХД-ом могу да имају проблема са импулсивношћу и потешкоћама у концентрацији.

Број оних који се могу подвести под ову дијагнозу се повећао пет пута од почетка пандемије ковида, према истраживању које је у априлу објавила компанија за истраживање здравља "Нуфилд Труст".

У априлу 2019, за само 17.409 људи се сумњало да има аутизам. У децембру те године тај број је износио 32.233, а до децембра 2023. порастао је на 172.022 особа.

Иако не постоје национални подаци о оболелима од АДХД, пријављено је да је између 2019-20 и 2022-23, дошло до повећања броја људи којима су прописани лекови за ово стање за 51 посто.

"Телеграф" процењује да војно особље жели да регрутују кандидате који су неуродивергентни јер су често обдарени дигиталним вештинама.

Међутим, тренутна правила онемогућавају разматрање њихове регрутације.

"Оспоравамо ту теорију", рекли су извори из Министарства одбране.

Извор је додао да је "ментално здравље такође проблем".

Лорд Денат, бивши шеф војске, рекао је да је исправно поново размотрити критеријуме по којима се људи прихватају или одбијају.

"То има доста смисла. Требало би да прихватимо мало више ризика и ако ризик постане лош, можемо да их се ослободимо. Можда је то што им је потребно, да служе са неким ок нема превише тешку клиничку слику", каже он и додаје да усамљеност може да буде предстање депресији, али да се не постаје усамљен у војсци.

"Седење у сопственој соби и буљење у свој ајфон може да уништи душу. Али у војсци имате рутину, стичете  пријатеље, то би могло да вам промени живот. Мислим да је исправно бити флексибилнији по овом питању", објашњава Денат.

image