Свет

Јапански произвођачи аутомобила фалсификовали тестове безбедности

Истрага утврдила да су компаније "Тојота", "Мазда", "Хонда" и "Сузуки" извршиле превару
Јапански произвођачи аутомобила фалсификовали тестове безбедностиGetty © Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket

Неки од најпознатијих јапанских произвођача аутомобила признали су да су фалсификовали резултате испитивања безбедности на својим возилима.

Након што су откривени појединачни случајеви намештања тестова у "Дајхатсу", у филијали "Тојоте", отворена је званична истрага.

Од 85 произвођача аутомбила која су обухваћена истрагом, за пет је утврђено да су починили превару, а то су "Тојота", "Мазда", "Хонда" и "Сузуки", као и произвођач мотора "Јамаха", наводи се у саопштењу Министарства за земљиште, инфраструктуру, саобраћај и туризам.

"Овакве преваре поткопавају поверење корисника и нарушавају саме темеље система сертификације аутомобила", наводи се у саопштењу.

Утврђено је да је "Мазда" фалсификовала резултате за неколико модела. "Сузуки" је дао лажне изјаве о резултатима испитивања кочионог система, а "Хонда" је лажирала тестове на буку.

Председник "Тојоте" Акио Тојода се у понедељак извинио потрошачима, али је додао да су правила за сертификацију у Јапану исувише строга, пренео Асошиејтед прес (АП).

"Тојота" је саопштила да овај прекршај не утиче на безбедност возила која се већ налазе на путевима, а да је производња три модела за сада обустављена.

Министарство је саопштило да ће предузети строге мере против произвођача аутомобила.

"Тојота" је највећи произвођач аутомобила на свету, који продаје више од десет милиона возила годишње. Јапан је трећа земља по производњи аутомобила на свету, после Кине и САД.

image