Економија

"Мерцедес" напушта руско тржиште

Немачки произвођач аутомобила продаће своја заступништва у нади да због одласка неће претрпети велике губитке
"Мерцедес" напушта руско тржиштеwww.globallookpress.com © Sergei Bobylev, via www.imago-im/www.imago-images.de

"Мерцедес Бенз" је најновија западна компанија која се од почетка војне операције у Украјини повукла из Русије, преноси Би-Би-Си.

Немачки произвођач аутомобила још почетком марта престао је да ради у овој земљи и да у њу извози, али се сада потпуно повлачи са руског тржишта и продаје акције својих заступништава.

Извршна директорка ове компаније у Русији Наталија Корољева, саопштила је да су њихови главни приоритети приликом повлачења да испуне обавезе према руским клијентима и очувају радна места у овој земљи.

"Русија је пре специјалне војне операције била уносно тржиште за произвођаче луксузних аутомобила попут 'Мерцедеса'. Можда се компанија надала брзом решењу сукоба. Сада када то изгледа мало вероватно, компанија је коначно донела закаснелу одлуку да заувек напусти земљу", рекао је главни уредник индустријског веб сајта "Кар дилер магазин" Џејмс Багот.

Удружење европских предузећа саопштило је да је у Русији од јануара до септембра продато 9.558 Мерцедесових возила, што је 72,8 одсто мање него у истом периоду прошле године, али упркос паду пословања далеко је вероватније да је разлог њиховог одласка политички.

Раније овог месеца Русију је напустио и "Нисан", након што су то урадили и "Тојота" и "Рено".

За "Нисан" овај излазак са руског тржишта није прошао добро јер је компанија претрпела губитак од чак 700 милиона долара продајући руску пословницу државној фирми "Нами" за, наводно свега један евро.

Главни финансијски директор "Мерцедеса" Харалд Вилхелм, уверен је, међутим, да одлазак компаније из Русије неће имати никакав озбиљан нови ефекат на профит компаније.

Друге аутомобилске компаније, укључујући "Јагуар ленд ровер", "Џенерал моторс", "Астон Мартин" и "Ролс- ројс" испоруке у Русију обуставиле су још у првим месецима специјалне војне операције у Украјини.

Повратак "отписаних"

Ове године из Русије су отишле и многе друге западне компаније, укључујући "Старбакс", "Мекдоналдс" и "Кока-колу".

Брендови са запада се, међутим, враћају у Русију, али на "мала врата" и под другим именом.

Шпанска модна кућа "Зара" након седам месеци поново ће радити у овој земљи, али под именом "Нова мода".

Продавнице пољског ланца ЛПП, као што су "Ризервед", "Мохито", "Синсеј", "Кроп" и "Хауз", у марту су потпуно обуставиле продају у Русији, али су поново су отворене већ крајем маја.

Прошле недеље је објављено да шпанска група "Индитекс" која поседује брендове "Зара", "Масимо Дути", "Пул енд бер", "Бершка" и "Страдиваријус" разговара о могућности продаје франшизе у Русији либанској групи "Азадеа".

image