Свет

НАТО покреће једну од највећих поморских вежби: У "БАЛТОПС 2024" учествоваће више од 50 бродова

Ова војна вежба одржава се 53. пут, а поморске и ваздухопловне снаге увежбаваће медицинске евакуације, здружено спасавање особља, ваздушну одбрану и противподморничко ратовање
НАТО покреће једну од највећих поморских вежби: У "БАЛТОПС 2024" учествоваће више од 50 бродоваGetty © Bernd von Jutrczenka/picture alliance

Највећа поморска војна вежба НАТО-а – "БАЛТОПС 2024" – биће одржана од 7. до 20. јуна у Балтичком мору, саопштила је Канцеларија за односе са јавношћу Команде савезничког ваздухопловства.

"Овај интегрисани приступ безбедности Балтичког мора шаље снажну поруку потенцијалним противницима, одвраћа агресију, побољшава стабилност и осигурава земље НАТО-а и њихово становништво", наводи се у саопштењу.

У вежби ће учествовати 19 земаља чланица Алијансе са више од 50 бродова, 85 летелица и око 9.000 војника.

Ова војна вежба одржава се 53. пут, а поморске и ваздухопловне снаге увежбаваће медицинске евакуације, здружено спасавање особља, ваздушну одбрану и противподморничко ратовање и то како би "ојачале колективне капацитете и побољшале кохезију и компатибилност међу савезницима НАТО и партнерима".

Подсећања ради, 31. маја окончана је вежба Алијансе позната под називом "Непоколебљиви бранилац 24". У питању је највећа вежба НАТО-а од краја Хладног рата покренута крајем јануара, у којој су учествовале све чланице Алијансе, са више од 90.000 војника, 50 војних бродова – од носача авиона, до разарача, 80 борбених авиона, хеликоптера и беспилотних летелица, као и око 1.100 борбених возила.

Циљ вежбе била је припрема за потенцијални сукоб са Русијом, што се могло наговестити из речи америчког генерала и главнокомандујућег НАТО снага за Европу Криса Каволија који је изјавио да ће "вежба садржати симулирани сценарио новог сукоба са блиским противником".

Иако главнокомандујући НАТО снага у Европи није отворено рекао ко је тај "блиски противник", из највишег документа Алијансе – "Стратешки концепт 2022" – јасно је да се ради управо о Русији, која је означена као "најзначајнија директа претња по безбедност држава чланица, мир и стабилност на Евроатлантском простору".

Стога се може закључити да је "БАЛТОПС 2024" само логичан наставак "Непоколебљивог браниоца", са циљем застрашивања Руске Федерације.

image