Свет

Најављена највећа војна вежба НАТО-а: Учествоваће 90.000 војника

Учешће ће узети и Шведска, за коју се очекује да ове године постане део Алијансе
Најављена највећа војна вежба НАТО-а: Учествоваће 90.000 војника© Omar Marques

У највећој вежби НАТО-а, "Стедфаст дефендер 2024" ("Непоколебљив бранилац"), која ће почети следеће недеље и трајати до маја, учествоваће око 90.000 војника, саопштио је главнокомандујући снага НАТО-а за Европу Крис Каволи.

"Алијанса ће показати своју способност да ојача евроатлантске области трансатлантским кретањем снага из Северне Америке", рекао је амерички генерал новинарима у Бриселу после дводневног састанка шефова одбране, пренео је Ројтерс.

Каволи је рекао да ће то показати "наше јединство, нашу снагу и нашу одлучност да заштитимо једни друге", и најавио да ће војне трупе које ће учествовати у вежби, бити из земаља НАТО савезника и Шведске, пренео је АП.

Председавајући Војног комитета НАТО-а, адмирал Роб Бауер, рекао је да је то "рекордан број војника који можемо да доведемо и одржимо вежбу у том обиму, широм алијансе, преко океана од САД до Европе".

Бауер је то описао као "велику промену" у поређењу са бројем војника који су учествовали у вежби пре само годину дана.

Британски министар одбране Грант Шапс рекао је да ће влада у Лондону послати 20.000 војника уз подршку напредних борбених авиона, осматрачких авиона, ратних бродова и подморница, од којих ће многи бити распоређени у источној Европи од фебруара до јуна.

Вежбе ће "показати да НАТО може да спроводи и одржава сложене операције са више домена током неколико месеци, на хиљадама километара, од крајњег севера до централне и источне Европе, у било којим условима", саопштила је организација која има 31 чланицу.

Трупе ће се кретати према и кроз Европу до краја маја, у маневру који НАТО описује као "симулирани нови сценарио сукоба са блиским противником".

Према новим одбрамбеним плановима НАТО, његови главни противници су Русија и терористичке организације.

Великом вежбом, биће обележено 75 година Алијансе.

image