Свет

Шири се ШОС: Белорусија од јула нова чланица

ШОС се не окреће само оним "највишим задацима" као што су политика, дипломатија, мир, развој, безбедност, већ и темама које су блиске људима, попут туризма и спорта
Шири се ШОС: Белорусија од јула нова чланицаGetty © China Photos

Шангајска организација за сарадњу (ШОС) ће се у јулу, након самита у Астани, добити новог пуноправног члана – Белорусију, рекао је генерални секретар организације Џанг Минг.

"Број држава чланица ШОС-а ће порасти након што се Белорусија придружи организацији", рекао је Џанг Минг, истичући да ће ово проширење бити "историјски напредак".

Према његовим речима, ШОС се за више од 20 година свог развоја трансформисао од регионалног механизма за састанке шефова држава у једну од највећих међународних организација.

ШОС се не окреће само оним "највишим задацима" као што су политика, дипломатија, мир, развој, безбедност, већ и темама које су блиске људима, попут туризма, спорта, одлагања отпада, навео је Џанг Минг.

Ова међународна организација је основана 2001. године. Њене чланице су Иран, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија и Монголија, земље партнери су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска, Шри Ланка, Кувајт, Малдиви, Мјанмар, УАЕ и Бахреин.

У јулу 2023. године, на самиту ШОС-а у Њу Делхију, Иран је постао пуноправни члан организације. Тамо је Белорусија потписала меморандум о обавезама како би добила статус државе чланице.

image