Свет

Иран од данас равноправна чланица ШОС-а

Лидери земаља ШОС-а потписали су меморандум о опредељењу да Белорусија приступи овој организацији
Иран од данас равноправна чланица ШОС-аGetty © Handout / Handout

Иран је званично приступио Шангајској организацији за сарадњу, саопштио је секретаријат организације и потврдио да су земље чланице ШОС-а потписале заједничку Декларацију у Њу Делхију. 

Одлука да Иран постане девети члан овог међудржавног удружења донета на 23. самиту организације којом председава Индија. У септембру 2022. године, на самиту организације у Самарканду, потписан је меморандум о обавезама Ирана у циљу придруживања тој организацији.

Лидери земаља ШОС-а потписали су меморандум о опредељењу да Белорусија приступи тој организацији, саопштио је секретаријат.

Потписивањем меморандума покреће се процедура за пуно приступање републике у ШОС.

Потписан главни документ самита

Државе чланице су данас након састанка Савета шефова држава потписале Декларацију из Њу Делхија, преноси "Комерсант".

У документу се наводи да су земље чланице ШОС-а залажу се за поштовање права народа на независан и демократски избор политичког и друштвено-економског развоја. Основа одрживог развоја међународних односа су принципи међусобног поштовања суверенитета, независности и територијалног интегритета држава, наводи се у декларацији.

Земље чланице ШОС-а се залажу за стриктно поштовање Уговора о неширењу нуклеарног оружја, наводи се у декларацији.

Од велике је важности јачање заједничких напора међународне заједнице како би се спречио сваки покушај да се млади укључе у активности терористичких, сепаратистичких и екстремистичких група.

Државе чланице ШОС потврђују да организација није усмерена против других држава и међународних организација, већ је расположена за сарадњу са њима у складу са циљевима и принципима Повеље УН, Повеље ШОС и међународног права.

Земље чланице ШОС-а позвале су заинтересоване државе чланице да имплементирају мапу пута за постепено повећање учешћа националних валута у међусобним обрачунима.

Неопходно је да се спроведе рана реформа Светске трговинске организације са акцентом на развој и прилагођавање савременој економској реалности, наводи се у потписаној декларацији.

Притом, земље чланице ШОС-а се залажу и за то да се свемирски простор ослободи од оружја.

Организација је основана 2001. године у Шангају, најпре је укључивала шест земаља – Русију, Казахстан, Киргизију, Кину, Таџикистан и Узбекистан, а од 2017. године придружили су им се Индија и Пакистан.

Процес приступања Ирана започет је 2021. године, а 2022. године усвојен је документ о отпочињању процедуре која има за циљ и учлањење Белорусије у организацију.

Земље посматрачи за сада су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а партнерске земље су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска и Шри Ланка.

image