Председник Индонезије поручио: Убедићемо Зеленског да пристане на преговоре

Говорећи на форуму у Сингапуру прошлог викенда, Прабово Субјанто назвао је мировну иницијативу о Украјини, коју је предложио пре годину дана, и даље релевантном упркос негативном ставу Кијева

Индонежански министар одбране и новоизабрани председник Прабово Субјанто изјавио је да ће Индонезија наставити да убеђује Владимира Зеленског да прихвати мировне преговоре за решавање украјинског сукоба.

Како преноси индонежанска агенција АНТАРА, Субјанто је данас известио актуелног председника Џока Видодоа о свом састанку са Зеленским на форуму "Дијалог Шангри-Ла", који је одржан у Сингапуру током викенда.

Према речима новоизабраног председника, током састанка је "покушао да убеди Зеленског нудећи услуге Индонезије, да помогне у постизању примирја, али се Зеленски није сложио са том иницијативом".

 "Наставићемо да покушавамо", поручио је Субјанто.

Говорећи на форуму у Сингапуру прошлог викенда, изабрани председник Индонезије назвао је мировну иницијативу о Украјини коју је предложио пре годину дана и даље релевантном.

Субјантов план подразумева стварање демилитаризоване зоне на линији контакта и стационирање мировних снага УН-а.

Он је такође позвао да се "не окривљује ниједна од страна у сукобу". 

Кијев је скоро одмах одбацио његов план, означивши ту иницијативу као наводно "проруску".

Актуелни председник Индонезије Џоко Видодо је тада издао саопштење, наглашавајући да је план дошао искључиво од министра одбране и да не представља званичан предлог Индонезије.

Прабово Субјанто је у фебруару ове године изабран за новог председника Индонезије, а дужност би требало да преузме на јесен.