Свет

Избори у Индонезији: Води зет диктатора Сухарта, министар одбране Субјанто

Током периода кампање који је завршен прошлог викенда, Субјанто и његови стратези су користили вештачку интелигенцију и платформе друштвених медија као што је ТикТок, да како би 72-огодишњег кандидата приближили млађим бирачима
Избори у Индонезији: Води зет диктатора Сухарта, министар одбране СубјантоGetty © Photo by Aditya Irawan/NurPhoto

Гласање на председничким изборима у Индонезији завршено је данас и незванични резултати могу се очекивати у току дана, док ће званични резултати бити познати за месец дана.

Водећи кандидат у предизборним анкетама, министар одбране Прабово Субјанто, једини је кандидат који је био политички активан током режима бившег диктатора Сухарта.

Он је уједно и најстарији председнички кандидат и има 72 године, а на претходна два гласања изгубио је од садашњег председника Џока Видода, који тренутно служи последњи од два дозвољена мандата.

Одабрао је Видодовог најстаријег сина, Џибрана Ракабуминга Раку, за свог потпредседничког кандидата, што је потез који би могао да повећа његове шансе, с обзиром на популарност одлазећег председника.

Критичари су оптужили Видода да покушава да изгради политичку династију упркос томе што је био први председник након краја диктаторске владавине Сухарта 1998. године, коју су карактерисала распрострањена кршења људских права, пљачка и политички немири.

Субјанто, бивши генерал-потпуковник који се оженио једном од Сухартових кћерки, био је дугогодишњи командант специјалних војних снага "Копасус". Отпуштен 1998. године након што је откривено да су снаге "Копасуса" киднаповале и мучиле политичке противнике Сухарта.

Те година киднаповане су најмање 22 особе, од којих се 13 политичких активиста до данас води као нестало, а њихове породице једном недељно протестују испред председничке палате.

Субјанто се никада није нашао пред судом и оштро је негирао било какву умешаност, иако је неколико његових подређених осуђено за злочине починињене током Сухартове диктатуре.

Кампање која је завршена прошлог викенда, Субјанто и његови стратези су користили вештачку интелигенцију и платформе друштвених медија као што је ТикТок, да како би га приближили млађим бирачима.

Једном приликом плесао је на сцени кампање и обећао да ће отворити скоро 20 милиона радних места током свог првог мандата ако буде изабран.

Двојица бивших провинцијских гувернера, Ањес Басведан и Гањар Праново такође су се нашли на гласачким листићима, преноси АП.

Басведан, бивши шеф исламског универзитета, био је гувернер Џакарте до прошле године.

Он је служио као министар образовања и културе од 2014. до 2016. године, када га је Видодо уклонио из кабинета након што га је оптужио да није решио проблеме хиљада ученика погођених шумским пожарима.

Басведан се противи Видодовом плану да премести главни град Индонезије из Џакарте у Нусантару на острву Борнео, што укључује изградњу владиних зграда и стамбених енклава крчењем бујних тропских прашума.

Праново је кандидат владајуће странке, али нема подршку Видода, а као гувернер је одбио да дозволи Израелу да учествује на Светском првенству у фудбалу до 20 година које се одржавало у његовој провинцији, након чега је ФИФА променила домаћина игара.

Под Видодоом, Индонезија је имала период значајног економског раста, у просеку 5 одсто годишње, осим 2020. године, када је привреда пала због пандемије коронавируса.

Његов економски план, названа "Златна Индонезија 2045", предвиђа да Индонезија постане једна од пет најјачих светских економија са БДП-ом до девет билиона долара, тачно век након што земља стекла независност од холандских колонизатора.

Ови избори ће такође утицати на Сједињене Државе и Кину, будући да Индонезија има велико домаће тржиште, природне ресурсе попут никла и палминог уља и дипломатски утицај на суседе из југоисточне Азије.

image
VV inauguration
banner