Свет

Тајни судски систем доделио преко 100 милијарди долара јавног новца корпорацијама

Фирме за фосилна горива највећи су корисници судова за решавање спорова између инвеститора и држава који су доделили 114 милијарди долара јавног новца
Тајни судски систем доделио преко 100 милијарди долара јавног новца корпорацијамаGetty © ewg3D

Судови за решавање спорова између инвеститора и државе (ИСДС) доделили су више од 100 милијарди долара јавног новца приватним инвеститорима, показују подаци најсвеобухватније анализе до сада.

Контроверзни систем арбитраже који дозвољава корпорацијама да туже владе за компензацију због одлука за које тврде да утичу на њихов профит, углавном се спроводи иза затворених врата, а неке пресуде се чувају у тајности.

База података о ИСДС, која је управо покренута, показала је да је до сада из јавне касе инвеститорима исплаћено 114 милијарди долара – отприлике онолико колико су богате земље издвојиле за "климатску помоћ" 2022. године, преноси "Гардијан".

Компаније за фосилна горива биле су далеко највећи корисници корпоративних судова, са 80,21 милијарду долара од 1998. године, наводи се на сајту. Ако се тренутни трендови наставе, најмање још 48 милијарди долара биће исплаћено за решавање случајева који су тренутно у парници, открило је истраживање.

Лусија Барсена из Транснационалног института, једне од три групе које су креирале базу каже да "слично као што је британска влада платила робовласницима око 7 билиона фунти данашњег новца за окончање ропства, ИСДС механизам наставља систем у којем корпоративни починиоци коначно бивају плаћени што су урадили праву ствар, или бар престали да раде погрешну".

"Овај новац треба потрошити на репарације за невине жртве глобалног загревања, а не давати корпорацијама одговорним за његово изазивање", додала је она.

Том Вилс, директор Покрета за правду трговине, који је такође један од твораца базе рекао је да је "ИСДС је тајно оружје компанија за фосилна горива против климатских закона".

"Корпоративни судови се такође користе да прете владама да не попуштају пред популарним локалним или националним захтевима за климатске мере. Овоме треба стати на крај", закључио је он.

Систем ИСДС-а даје инвеститорима право да туже државе за милијарде долара када на њихов очекивани профит утичу јавне мере као што су зелени прописи.

За разлику од националних судова, ИСДС трибунали дозвољавају инвеститорима да обликују већа која ће саслушати њихов случај, стварајући "очигледне ризике од пристрасности, сукоба интереса, потенцијалног недоличног понашања и других злоупотреба моћи", наводи се у извештају УН прошлог октобра.

image