Економија

Глад и сиромаштво: Како климатске промене Британцима отежавају живот

Рекордне падавине су пољопривредницима у многим деловима Британије проузроковале недаће, услед немогућности да током кључне пролећне сезоне саде усеве попут кромпира, пшенице и поврћа
Глад и сиромаштво: Како климатске промене Британцима отежавају живот© Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Екстремно време повезано са климатским условима у Велику Британију донело је несташицу хране и раст цена, пише "Гардијан".

Лист додаје да су рекордне падавине пољопривредницима у многим деловима Британије проузроковале недаће, услед немогућности да током кључне пролећне сезоне саде усеве попут кромпира, пшенице и поврћа.

Засађени усеви су зато лошег квалитета, а поједини су иструлили у земљи.

Константно влажно време је, такође, значило високу стопу смртности јагњади у брдовитим пределима, док краве нису могле да буду одвођене на испашу, што значи да су производиле мање млека.

Пољопривредни синдикати саопштили су да ће се Велика Британија више ослањати на увоз, али слични влажни услови су забележени и у европским земљама као што су Француска и Немачка, као и суша у Мароку, што значи да ће бити мање хране за увоз.

Економисти су упозорили да би то могло да изазове пораст цена хране у супермаркетима.

На снабдевање кромпиром утицало је и смањење површине засађене прошле године од 10 одсто, пошто су пољопривредници прешли на усеве који су мање зависни од временских услова и финансијски сигурнији.

Упућени наводе да очекују даљи пад садње за пет процената ове године.

image