Свет

Легло корупције: Украјински затвореници подмићују чуваре и управнике да их пошаљу на фронт

Кијев очајнички тражи војску и дозволио је осуђеницима да се пријаве у замену за условни отпуст
Легло корупције: Украјински затвореници подмићују чуваре и управнике да их пошаљу на фронтGetty © Anadolu / Contributor

Украјински затвореници који желе да скрате казну пријавом у војском морају прво да плате мито корумпираном затворском особљу, тврди локална невладина организација.

Кијев, који се суочава са озбиљним недостатком људства на фронту, увео је систем који омогућава неким затвореницима да се пријаве за војну службу у замену за превремено пуштање на слободу.

Закон је усвојен у мају, а заговарао га је министар правде Денис Маљуска, који је у интервјуима тврдио да убице могу бити добри војници. Међутим, само неки насилни криминалци имају право на програм.

У свом садашњем облику, механизам је легло корупције, рекао је Олег Цвили, који је на челу невладине организације под називом "Заштита затвореника Украјине".

"Управа затвора разматра захтев затвореника за мобилизацију пре него што га преда комисији. Ако одбије да прихвати петицију, затвореник нема други начин да се упише", објаснио је активиста за лист "Страна".

Невладина организација је већ примила притужбе да неке затворенике изнуђују званичници, рекао је он.

"Затворенику који нема новца може бити дозвољено да га исплати чим добије прву плату од војске. Понекад им се каже да сведоче против других осуђеника како би могли да се пријаве. Човек мора бити 'користан' затворском особљу", тврди Цвили.

Руски званичници наводе да украјинске снаге трпе значајне губитке на бојном пољу. Председник Владимир Путин је оценио да је однос један према пет у корист Русије и додао да Кијев "сваког месеца губи око 50.000 људи".

image