Свет

Они који су већ убили ефикаснији су војници од оних који нису? Кијев сад шаље и осуђенике на фронт

Пошаљите убице директно на линије фронта, поручио је украјински министар правде
Они који су већ убили ефикаснији су војници од оних који нису? Кијев сад шаље и осуђенике на фронтGetty © Cavan Images

Украјински осуђеници који служе казну за убиство треба да буду регрутовани и послати на линију фронта да се боре против руских снага, сматра министар правде те земље Денис Маљуска.

Такав потез би ојачао редове украјинске војске у тренутку када се мучи са недостатком војника, а такође би помогао у смањењу притиска на затворски систем у земљи, рекао је Маљуска у интервјуу локалне медије.

Раније овог месеца, украјински парламент усвојио је закон којим се дозвољава укључивање затвореника у оружане снаге земље, осим оних који су осуђени за злочине против националне безбедности или који су убили две или више особа. Украјинске оружане снаге такође не примају силоватеље, педофиле и оне који су одговорни за саобраћајне несреће са смртним исходом под дејством алкохола или дроге.

Министар је, међутим, предложио да се не забрањује служење онима који су починили убиства. "Можда би они који знају да убијају били ефикаснији војници од оних који још нису убили, и мање опасни од оних који су пљачкали деценијама а сада им се да митраљез", објаснио је он.

Министарство правде верује да би око 10.000 затвореника могло да буде регрутовано у војску, рекао је Маљуска.

"Осуђеници ће служити у посебним јединицама... те формације ће свакако бити распоређене на линији фронта или близу ње", рекао је он и обећао да нико од криминалаца неће служити у позадини.

Маљуска није поменуо да ли ће регрутовани затвореници добити неку врсту војне обуке пре него што буду послати у борбу.

Он је рекао да ће мобилизација такође смањити притисак на украјинске затворе, објашњавајући да "број оних који завршавају у установама значајно расте", те да "у некој фази може доћи до пуцања".

Западни медији последњих дана преносе да су САД и ЕУ забринуте да би руске снаге у наредним недељама могле да пробију украјинске одбрамбене линије.

Раније ове недеље, украјински председник Владимир Зеленски потписао је нови закон о мобилизацији у покушају да попуни осакаћене оружане снаге.

image
VV inauguration
banner