Свет

Јапан би могао да нестане: Токио покреће апликацију за упознавање

Апликација је део настојања јапанске владе да подстакне стопу наталитета у земљи
Јапан би могао да нестане: Токио покреће апликацију за упознавањеGetty © d3sign

Метрополитенска влада Токија спрема се да покрене сопствену апликацију за састанке као део националног напора да се повећа стопа наталитета у земљи, која је у опадању, пише "Јапан тајмс" позивајући се на владиног званичника.

Апликација ће се звати "Токио Футари Стори", а "футари" значи двоје људи или пар. Од корисника апликације биће затражено да доставе документацију која показује да су слободни, да прођу интервју да би потврдили свој идентитет и да потпишу папир у којем се наводи да су вољни да се венчају.

Посебни сајт који нуди савете и опште информације онима који траже партнера је већ покренут, док је стварна апликација још у развоју. Власти Токија очекују да ће мобилна и веб верзија услуге бити покренута касније ове године.

"Сазнали смо да 70 одсто људи који желе да се венчају не учествују активно у догађајима или нису на апликацијама да би тражили партнера", рекао је званичник владе у Токију задужен за нову апликацију. "Желимо да их нежно погурамо да га (партнера) пронађу".

Према јапанском министарству здравља, 2023. године, земља је забележила само 799.728 рођених, у поређењу са 1,58 милиона преминулих.

Становништво Јапана такође стари; средња старост је била 49 година у 2023. Број људи старијих од 65 година премашио је 29 одсто прошле године, што је други највећи проценат старијих људи у свету, иза само Монака.

"Јапан стоји на ивици да ли можемо да наставимо да функционишемо као друштво", рекао је премијер Фумио Кишида прошле године. "Фокусирање пажње на политике које се тичу деце и васпитања деце је питање које не може да чека и не може се одлагати".

Масако Мори, помоћник Кишиде, такође је прошле године упозорио да би земља могла једноставно да "нестане" ако се ништа не учини да се реши демографска криза. Укупна стопа фертилитета у земљи била је само 1,3 деце по жени 2021. године и није била изнад нивоа замене од 1970-их.

image