Свет

Демографска криза у Јужној Кореји: Зашто је број беба никада мањи?

Земље Источне Азије се суочавају са до сада незабележеном демографском кризом, а све мање младих људи одлучује да ступи у брак и има децу
Демографска криза у Јужној Кореји: Зашто је број беба никада мањи?Getty © Chung Sung-Jun

Демографска криза у Јужној Кореји додатно се продубила, а стопа фертилитета никада није била нижа - и поред издашне државне помоћи за младе парове, показују новообјављене статистике у тој земљи.

Извештаји показују да се број становника Јужне Кореје смањио четврту годину заредом, а број новорођених и склопљених бракова никада није био нижи, наводи "Гардијан". Са сличним проблемима се суочава и оближњи Јапан.

Јужнокорејска стопа фертилитета, односно број деце по жени, пао је са 0,78 у 2022. на свега 0,72 годину дана касније, показују подаци тамошње агенције са статистике. То је далеко мање од 2,1 деце по жени, колико је потребно за одржавање стабилне популације.

Јужна Кореја је једина земља ОЕЦД-а, групе која окупља најразвијеније државе света, чија је стопа фертилитета мања од један. Поред тога, просечна Корејанка прво дете рађа са чак 33,6 година - што је такође неславни рекорд међу ОЕЦД земљама.

Уколико не дође до драстичних промена, процењује се да ће се број становника те источноазијске земље преполовити до 2100, односно да ће пасти са тренутних 51 на свега 26 милиона људи, показују подаци Института за здравствене показатеље у Сијетлу.

Према наводима званичника јужнокорејске агенције за статистику, у тој земљи је прошле године рођено око 230.000 деце, што је 19.200 беба мање у односу на 2022. годину.

Јужнокорејска влада је од 2006. године уложила више од 270 милијарди долара на различите програме који за циљ имају подстицање рађања, укључујући новчане субвенције, услуге чувања деце и помоћ за негу новорођенчади.

Актуелни председник Јужне Кореје Јун Сук-јеол рекао је да је подстицање рађања деце државни приоритет, уз обећање да ће влада предузети "ванредне мере" како би се изборила са тим проблемом.

Ипак, финансијска помоћ није успела да подстакне младе парове да имају више деце. Они се најчешће жале на високе цене подизања малишана, недостатак добро плаћених послова и образовни систем који представља препреку за оснивање великих породица.

Експерти наводе да улогу играју и културолошки фактори, укључујући проблеме са којима се суочавају запослене мајке - пре свега када је реч са усклађивањем пословних обавеза и родитељских задатака, наводи "Гардијан".

Проблем представља и то што се у Јужној Кореји смањује и број склопљених бракова, што се такође приписује високим животним трошковима.

Демографска криза прети и Јапану

Јужна Кореја, ипак, није једина земља у региону која се суочава са демографским проблемима.

Број новорођенчади у Јапану је током 2023. пао осму годину заредом и сада се налази на историјском минимуму. Јапански премијер Фумио Кишида прошле године је упозорио да би ниске стопе рађања могле да доведу у питање "способност функционисања самог друштва", додајући да се тај проблем "не може одложити".

Јапанско Министарство здравља објавило је да је прошле године у Јапану рођена 758,631 беба, односно око 5,1 мање у односу на 2022. Реч је о најмањем броју новорођене деце од 1899, од када се воде статистике.

Број склоњених бракова у тој земљи такође је пао, те се први пут у последњих 90 година венчало мање од пола милиона парова.

Многи Јапанци не желе да ступе у брак и заснивају породице због лоших услова запослења и трошкова живота који расту брже од зарада, као и ригорозне пословне културе која онемогућава имање посла и деце у исто време.

Процењује се да би јапанска популација могла да падне са тренутних 125 на свега 87 милиона до 2070. године, када ће готово 40 одсто популације бити старије од 65 година.

Главни секретар јапанске владе Јошимаса Хајаши је рекао да се је пад броја рођене деце достигао "критичан ниво".

image