Свет

Хути поново напали бродове у Аденском заливу: Два пловила се запалила, нема повређених

Две британске агенције које се баве поморским пословима су пријавиле сличне инциденте
Хути поново напали бродове у Аденском заливу: Два пловила се запалила, нема повређенихGetty © Mohammed Hamoud

Два брода су се запалила након што су погођена пројектилима у близини јеменског града Адена, преноси Ројтерс, позивајући се на извештаје две британске поморске агенције.

Тако је британска компанија за безбедност "Амбри" саопштила да је у недељу теретни брод, који је пловио под заставом Антигве и Барбуде, погођен ракетом на 83 наутичке миље југоисточно од Адена, због чега се запалио, а пожар је касније сузбијен.

Раније је УКМТО (United Kingdom Maritime Trade Operations) објавио саопштење у коме се наводи да је примио извештај капетана једног од бродова о инциденту који се догодио на 80 нм југоисточно од Адена.

"Брод је пловио југозападно дуж Аденског залива брзином од 8,2 чвора, када је његов предњи део погођен ракетом. Убрзо је избио пожар, који је касније угашен", наводи се у саопштењу компаније "Амбри" и додаје:

"Друга ракета је примећена, али она није погодила брод. Особе на малим чамцима у близини су отвориле ватру на брод током инцидента."

Из "Амбрија" јављају и да је брод убрзо променио курс ка луци, убрзао кретање, као и да "није пријављено да има повређених".

Невезано за овај догађај, "Амбри" и УКМТО су саопштили да су добили извештаје о још једном инциденту на 70 нм југозападно од Адена.

"Капетан је пријавио да је пловило погођено неидентификованим пројектилом у крменом делу, што је довело до пожара. У току је контрола штете", наводи УКМТО и додаје да ни у овом случају није пријављено да има жртава, као и да је брод наставио до следеће луке.

Подсећања ради, јеменски Хути већ месецима, у Црвеном мору и Аденском заливу, нападају бродове повезане с Израелом и појединим западним земљама у знак подршке Палестинцима који се боре против израелских снага у Гази.

Тако се недавно на мети милитантног покрета нашао и један носач авиона, разарач и још неколико бродова Ратне морнарице Сједињених Америчких Држава.

image