Свет

Зеленски мења тактику код Шолца: Уместо "тауруса" тражи руску замрзнуту имовину

Иако се Зеленски није помирио с тим да вероватно неће добити крстареће ракете великог домета, покушаће да "смекша" немачког канцелара и траћи "само руске паре"
Зеленски мења тактику код Шолца: Уместо "тауруса" тражи руску замрзнуту имовинуGetty © Photo by Michele Tantussi/Getty Images

Уочи доласка Владимира Зеленског у Берлин, што додуше није званично најављено јер се "његове посете и даље одвијају уз огромне безбедносне мере", а очекује се да ће говорити пред Бундестагом, те на конференцији о обнови Украјине, немачки лист "Зидојче цајтунг" констатује да сумња да ће кијевски лидер успети да наговори канцелара Олафа Шолца на још веће уступке.

"С обзиром на више него тешку ситуацију на фронту, Зеленски ће сигурно покушати да убеди Шолца да пружи још већу подршку Кијеву. Али то више није лак задатак. Канцелар сада познаје Украјинца много боље него пре две године. Њих двојица имају сложен однос, знају како да се опходе једно према другом", пише немачки лист.

Лист додаје да је канцелар изгледа спреман да "пређе црвене линије" само заједно с лидерима Француске и САД Макроном, као и то да је на тему "тауруса" практично искључио могућност да снабде кијевски режим овим крстарећим ракетама и поред великих жеља тамошњег режима за оружјем домета од 500 км.

Мало је вероватно да се Владимир Зеленски помирио с овим, али сигурно неће притискати Шолца јер је схватио да је то контрапродуктивно. Уместо тога, пише "Зидојче цајтунг", покушаће да умилостиви канцелара изјавама захвалности, а у циљу да натера Олафа Шолца да "обезбеди да се замрзнути руски новац користи за одбрану и компензацију за огромну штету коју су изазвали Руси".

image