Свет

Зеленски критиковао Шолца и најавио контраофанзиву: Не дају ракете "таурус" зато што се плаше Русије

Украјински председник је критиковао западне земље због спорих испорука наоружања, тврдећи да не види логику иза таквих потеза
Зеленски критиковао Шолца и најавио контраофанзиву: Не дају ракете "таурус" зато што се плаше РусијеGetty © Maxym Marusenko/NurPhoto

Украјински председник Владимир Зеленски оштро је критиковао немачког канцелара Олафа Шолца због његовог одбијања да пошаље ракете дугог домета "таурус" Кијеву, додајући и да Украјина припрема нову офанзиву.

Шолц то не жели да учини како би сачувао ракете за своју земљу због страха "од руске претње", рекао је украјински председник у интервјуу за немачки медијски конгломерат "Аксел Шпрингер".

"Колико сам ја разумео, канцелар верује да је, као држави која нема нуклеарно оружје, ово њихово најмоћније наоружање. Он је са мном поделио поруке у којима каже да не може да остави своју државу без тако моћног оружја", додао је он.

Немачка влада јавно износи потпуно другачије образложење своје одлуке да не пошаље "таурусе", наводи "Политико". Шолц је у јавности више пута рекао да неће послати те ракете зато што сматра да би то довело до ескалације, а можда и до директног укључења Немачке у сукоб са Русијом.

Зеленски је рекао да Шолц те ракете види као "средство одвраћања од нуклеарног напада", иако је додао да у томе не види никакву логику: "Ниједна ракета никога неће спасити од нуклеарног удара ако, не дај Боже, избије нуклеарни рат."

"Веома је важно да људи знају да имате посебно, специјално оружје. А уколико дође до рата, оно ће бити од користи", рекао је украјински председник.

Како наводи "Политико", Шолц себе покушава да представи у другом светлу: као лидера који подржава Украјину, али који у исто време не прелази црвене линије. Он је одбио да пошаље ракете "таурус" чак и након притиска делова сопствене коалиције, али и опозиције.

"То је линија коју нећу прећи као канцелар. Моја је дужност да спречим да Немачка буде укључена у овај рат", рекао је немачки канцелар у марту.

Шолц такође наводи да би слање ракета "таурус" захтевало распоређивање немачких војника који знају да користе то наоружање у Украјину – са чим се слажу и водећи немачки официри.

Током интервјуа, Зеленски није критиковао само Немачку, већ и САД, због спорости у испоруци авиона Ф-16, али и америчких ракета АТАЦМС.

"Ја увек користим логику у доношењу закључака и одлука. Али не разумем логику наших партнера када одбијају да Украјини пошаљу оружје које јој је потребно како би преживела", рекао је Зеленски.

Украјина је развила план за нову контраофанзиву

Зеленски је рекао и да је Украјина развила план за нову контраофанзиву.

"Да, имамо план за контраофанзиву. Немамо алтернативу, али не могу да дам датум", нагласио је Зеленски, напомињући да је за постизање овог циља украјинској војсци потребно оружје, укључујући и оружје из САД.

Према његовим речима, Русија има више људи и оружја, али "уједињени Запад има савремене системе наоружања".

Коментаришући позиве за замрзавање рата, Зеленски је рекао да би руски председник Владимир Путин ову паузу "искористио да се припреми за нови напад".

Зеленски је рекао да не искључује велики руски напад на Харков: "Путин је желео да заузме Харков јер је то за њега велики симбол. Харков је један од главних градова Украјине, тако да има велико симболично значење, али Украјина је спремна да осујети планове Русије."

Он је признао да су напади Русије на енергетску инфраструктуру успешни.

"То има велики утицај на рат", рекао је председник и додао да напади на објекте за снабдевање енергијом наносе велику патњу становништву и градовима.

image