Свет

Америчка морнарица и хиперсонично наоружање: Недостатак ракета и плафторми носача

Док се САД и даље муче са развојем хиперсоничних ракета, Русија и Кина већ увелико опремају своје снаге овим типом наоружања
Америчка морнарица и хиперсонично наоружање: Недостатак ракета и плафторми носачаwww.globallookpress.com © MOD Russia

САД намеравају да наоружају своје ратне бродове хиперсоничним противбродским ракетама у настојању да сустигну Кину и Русију, истовремено покушавајући да пронађу идеалну поморску платформу са којих ће их лансирати, преноси "Ејжа тајмс".

Како се наводи, Ратна морнарица САД напредује у развоју капацитета за вршење поморских напада у оквиру ХАЛО (Hypersonic Air-Launched Offensive Anti-Surface Warfare) програма, чији је циљ опремање флота хиперсоничним противбродским крстарећим ракетама које се лансирају из ваздуха.

Према плановима америчке морнарице, ХАЛО би требао да прође кроз прво летно тестирање у фискалној 2027. години, а Вашингтон намерава да овим наоружањем побољша способност америчке морнарице да се бори против савремених поморских претњи у спорним окружењима, посебно у Пацифику, против Кине.

Тако и на порталу "Вар зоун" оцењују да ће ХАЛО програм допринети не само борбеним способностима, већ и економији америчке војске будући да се ради на томе да се омогући лансирање ових ракета са ваздухопловних, али и са поморских (укључујући и подморнице) платформи, што ће довести до јединственог ланца снабдевања.

Поменути портал наводи и да америчка морнарица намерава да прве ХАЛО ракете на ваздухопловним платформама уведе у употребу до 2029. године, након чега се може очекивати и њихово размештање на површинска и подводна пловила (уколико успе развој такве варијанте).

Према оцени "Ејжа тајмса", ово се поклапа са ширим интересом америчке војске и развојем сличних платформи попут ХАЦМ (Hypersonic Attack Cruise Missile), али и представља покушај одговора на сличне потезе морнарица Кине и Русије, које већ имају хиперсонично наоружање у употреби – као што су кинески ЈЈ-21 и руски "циркон".

Са друге стране, морнарица САД се и даље ослања на ракете које лете (високим) подзвучним брзинама, попут "харпуна", НСМ-а (Naval Strike Missile) и "томахавка", што је ставља у неповољан положај у односу на руску и кинеску.

Ово потврђује и захтев за буџет у фискалној 2025. години, у којој америчка морнарица ХАЛО (позната и под акронимом ОАСуВ) описује као "офанзивно наоружање које је од кључног значаја" и које ће "обезбедити морнарици да може да одговори на претње великог домета и брзине које су развили њени конкуренти".

Нису само ракете проблем

Поред тога што су ракете у развоју, америчка морнарица се суочава са још једним проблемом – осим авиона Ф/А-18Е/Ф "супер хорнет", војска САД нема другу, тј. поморску платформу за лансирање ХАЛО-а.

Због тога је морнарица у ову сврху покушала да модификује класу разарача "зумвалт", али и покренула развој потпуно нове класе разарача "ДДГ(Х)", која се суочила са мноштвом проблема.

Проблем са бродовима класе "зумвалт" лежи у томе што су они дизајнирани као стелт разарачи за нападе на приобална подручја, па би, према писању "Ејжа тајмса", због специфичног дизајна стелт трупа они на отвореним морима били нестабилни.

Такође, у таквим условима (без географских препрека присутних у приобалним водама) "зумвалте" би лако откривали радари који раде на ниским фреквенцијама. Осим наведеног, ови разарачи немају системе за блиску борбу, што их чини рањивим на нападе из ваздуха и ракетирање.

Истовремено, развој класе "ДДГ(Х)" ће можда бити отказан услед високе цене ових бродова, чија се вредност процењује на између 3,2 и 3,5 милијарди долара, што је знатно више у поређењу са класом разарача "арли бурк", који коштају 2,2 милијарде долара по броду.

На крају, наводи се и да се "ДДГ(Х)" не уклапа у концепт америчке морнарице у ком се предност даје подморницама и беспосадним пловилима.

Са друге стране, и Русија и Кина имају ратне бродове способне за лансирање хиперсоничних ракета. Тако је руска морнарица прошлог децембра у оперативну употребу, увела фрегату "Адмирал Головко", класе "горшков" (пројекат 22350), дизајнирану за лансирање ракета попут "циркона". 

Према последњим информацијама, Русија планира да изгради 12 таквих фрегата и то у модернизованој варијанти са ознаком пројекат 22350М. Осим "циркона", ове фрегате могу користити и ракете које се крећу суперсоничним брзинама – "оникс" и "калибар".

Кина се за лансирање хиперсоничних ракета углавном ослања на разараче класе "тип 55", која се може описати као једна од најмоћнијих класа разарача на свету. Све ово указује на озбиљне проблеме америчке војске, као и да ће САД, бар још неколико година, бити у заостатку за Русијом и Кином, када је у питању хиперсонично наоружање.

image