Свет

После прелиминарних резултата избора за ЕП Макрон распустио скупштину и расписао изборе за крај јуна

Макрон је најавио да ће се први круг парламентарних избора одржати 30. јуна, а други 7. јула
После прелиминарних резултата избора за ЕП Макрон распустио скупштину и расписао изборе за крај јунаGetty © Marc Piasecki / Contributor

Француски председник Емануел Макрон најавио је распуштање националне скупштине у видео-обраћању нацији, преносе "РИА Новости".

"Вечерас распуштам Народну скупштину. Ускоро ћу потписати указ о расписивању нових парламентарних избора, чији ће се први круг одржати 30. јуна, други 7. јула", рекао је он.

"Одлучио сам да вам вратим избор за будућност парламента. Одлука је озбиљна и тешка, али пре свега је чин поверења", казао је Макрон, након прелиминарних резултата избора за ЕП, на којима је његова странка "Препород" претрпела пораз од крајње десне странке "Национално окупљање" Марин Ле Пен.

Макрон је истакао да је на изборима за Европски парламент "научена главна лекција", односно да "партије које бране Европу" нису оствариле добре резултате.

Нешто раније Жордан Бардела, лидер "Националног окупљања", десничарске странке која је убедљиво победила на француским изборима за Европски парламент позвао је на нове парламентарне изборе.

Марин ле Пен, лидерка крајње деснице, поздравила је одлуку Емануела Макрона да распише ванредне изборе, док је Рафаел Глуксман из редова социјалиста критиковао одлуку француског председника.

"Спремни смо да преузмемо власт ако нам Французи дају поверење на предстојећим националним изборима", рекла је Ле Пенова.

image