Свет

Успон Жордана Бардела: Са приближавањем европских избора расте нервоза у Макроновим редовима

Макронове присталице покушавају да нађу ефикасан начин да прекину успон харизматичног 28-годишњака
Успон Жордана Бардела: Са приближавањем европских избора расте нервоза у Макроновим редовимаGetty © Sylvain Lefevre / Contributor

Марин Ле Пен је и даље лице француске крајње деснице, али јој њен 28-годишњи штићеник све више краде пажњу јавности.

Странка Национално окупљање званично је започела кампању за европске изборе прошлог викенда у лучком граду Марсеју, само три месеца пре гласања. Хиљаде присталица окупило се у изложбеном центру под слоганом "Француска се вратила, Европа се поново рађа". Међутим, најгласније клицање није изазвала Марин Ле Пен, већ харизматични председники странке Жордан Бардела, пише "Политико".

Овај Парижанин постао је познато име у француској политици у релативно кратком временском периоду откако је постао шеф странке крајем 2022.

Недавне анкете показују да би Бардела би могао да доведе француску крајњу десницу до највеће победе до сада на изборима. Предвиђа се да ће његова странка освојити близу 30 одсто гласова на европским изборима у јуну, 10 поена више од Макронове листе. Национално окупљање никада није прешло праг од 25 одсто на изборима у Француској.

Француска крајња десница постала је популарна у протеклој деценији и на сваким изборима пролази све боље, а Бардела је одиграо кључну улогу у томе откако је постао лидер странке.

Он је сада једна од француских политичких звезда у (најбржем) успону. Према једној анкети објављеној раније овог месеца, Бардела је други најпопуларнији политичар у Француској, иза бившег премијера Едуара Филипа и испред Ле Пенове. Избор Габријела Атала за премијера показује коликом га претњом сматра председник Емануел Макрон.

"Атал и Бардела су генерација. Атал је политички оштроуман и зна да зада садржајан ударац тако да је неко ко може да се суочи са Националним окупњањем", рекао је један Макронов помоћник.

Макронова странка Ренесанса, део групе Обнова Европе, покушала је Барделу представи као "арогантног" проруског изолационисту – али за сада им то не полази за руком.

"Национално окупљање ће завршити на првом месту, али ако успемо да претворимо трку у директну конфронтацију између нас и њих, могли бисмо да прођемо добро", рекао је за "Политико" један посланик Макронове странке. "Подела националиста и глобалиста мора да буде у средишту кампање. Морамо од овога да направимо цивилизацијско питање."

Ренесанса се трудила да Национално окупљање прикаже као екстремистичку силу: наглашавајући њене везе са Русијом, анти-ЕУ склоности и савезе са екстремистичким странкама у иностранству. И ништа им није прошло, нарочито не наводне везе са Москвом.

Матје Галар, директор истраживања у Ипсосу рекао је за "Политико" да ставови Националног окупљања о Русији нису прва ствар са којом већина гласача идентификује странку, чак и ако можда постоје неки 'колебљиви гласачи'". "Мало је вероватно да ће то довести до тога да Бардела изгуби поене или замах", додао је.

image