Свет

Нервоза у Вашингтону: САД ће пратити руску морнарицу на Карибима

Вашингтон очекује да ће руски бродови учествовати у ваздушним и поморским вежбама у региону
Нервоза у Вашингтону: САД ће пратити руску морнарицу на Карибимаwww.globallookpress.com © Pavel Byrkin/Kremlin Pool

Амерички бродови биће распоређени да прате руске ратне бродове и нуклеарну подморницу код обала Кубе ове недеље, преноси Си-Би-Ес позивајући се на америчке званичнике.

Руски морнарички одред који чине фрегата "Адмирал Горшков", нуклеарна подморница "Казан", нафтни танкер "Пашин" и тегљач за спасавање "Николај Чикер", бораве ове седмице у званичној посети Куби, саопштено је из Хаване.

Два разарача америчке морнарице и два брода који иза себе вуку сонарну опрему пратиће руску подморницу, пише Си-Би-Ес, позивајући се на неименованог америчког званичника. Још један разарач и брод обалске страже САД пратиће остатак одреда руске морнарице, додао је званичник.

Москва ће организовати серију ваздушних и поморских вежби на Карибима након посете, што је прва таква серија вежби у региону од 2019. године, рекао је други амерички званичник тој новинској мрежи. Маневри ће се одржати током лета уочи светске поморске вежбе на јесен, тврди Вашингтон.

Саветник за комуникације Беле куће за националну безбедност Џон Кирби рекао је за Си-Би-Ес да САД верују да је посета реакција Москве на америчке акције у вези са сукобом у Украјини.

"Очигледно је да они показују своје незадовољство оним што радимо за Украјину", рекао је Кирби и додао да ће Вашингтон пратити кретање руског одреда и да није изненађен посетом. "САД немају назнаке и не очекују да ће нуклеарно оружје бити у игри овде у овим вежбама или укрцано на те бродове", нагласио је он.

Совјетско нуклеарно оружје на Куби довело је САД и СССР на ивицу потпуног сукоба 1962. Москва је поставила ракете у острвској држави, око 140 километара од обале САД као одговор на распоређивање америчког нуклеарног оружја у Турској.

Хавана је истакла да ниједан од руских бродова не носи нуклеарно оружје за предстојећу посету, нити представља било какву претњу по регион и да се стриктно придржава свих међународних прописа чији је потписница Куба.

Министарство одбране Русије још није коментарисало посету, али је у мају саопштило да је морнарички одред на челу са фрегатом "Адмирал Горшков" кренуо у "даљу експедицију". Циљ ће бити да се "покаже застава" и "обезбеди присуство морнарице у оперативно важним областима", наводи се у саопштењу.

image