Русија

Ново појачање за руску морнарицу: Фрегата "Адмирал Головко" ушла у састав Северне флоте

Њихов главни адут је широк спектар наоружања који се састоји од вертикалних вишецевних лансера крстарећих, противбродских или ракета ПВО средњег домета, прамчаног топа калибра 130 мм, лансера торпеда и система ПВО веома малог домета
Ново појачање за руску морнарицу: Фрегата "Адмирал Головко" ушла у састав Северне флоте© РТ Балкан

Северна флота Ратне морнарице Руске Федерације данас је добила ново појачање у виду нове фрегате "Адмирал Головко", пројекта 22350, познатог и као класа "Адмирал Горшков".

Нови брод је премештен из Санкт Петербурга и након краће пловидбе стациониран у главну базу Северне флоте, у граду Североморск. Капетан другог ранга (еквивалент потпуковнику) и уједно капетан брода Андреј Славин, рапортирао је команданту Северне флоте адмиралу Александру Мојсејеву о успешном трансферу фрегате из једне у другу луку. 

Свечаној церемонији пријема "Адмирала Головка" у Североморску, присуствовали су сенатор савета Руске Федерације из Мурманске области Татјана Сахарова, шеф затвореног градског округа (ЗАТО) Североморска Олег Прасов, официри и морнари других бродова Северне Флоте и представници свештенства.

Командант Северне флоте је приликом церемоније изразио своје задовољство што је руска морнарица добила ново борбено пловило и изјавио: "Ово је најсавременији брод и добар пример брода за употребу на отвореним морима. Као такав користиће се за операције у областима светског мора од изузетне важности за нашу државу, што је и иначе примарна намена бродова те врсте."

"Попуна флоте таквим средствима допринеће борбеној способности не само матичне јединице, него и читаве групације састављене од више различитих флота", додао је адмирал Мојсејев.

Адмирал је окупљене подсетио да је при изради фрегата пројекта 22350 коришћена најсавременија технологија, као и да су пловила ове класе опремљена наоружањем високе прецизности, укључујући и хиперсоничне ракете. "На тај начин је борбени потенцијал наших снага подигнут на виши ниво", оцењује командант Северне флоте.

Мојсејев је посади пожелео срећну пловидбу и добро здравље, а капетану брода је, у складу са традицијом, поклонио печено прасе за успешно обављен трансфер фрегате.

Брод је дизајнирао "Северни конструкторски биро", а конструкција је обављена у "Северном бродоградилишту" са седиштем у Санкт Петербургу. Поморска испитивања и евалуација "Адмирала Головка" извршена су у Балтичком, Баренцовом и Белом мору, приликом којих су потврђене декларативне карактеристике и способности брода.

Након тога фрегата је и формално уведена у оперативну употребу руске ратне морнарице 25. децембра 2023. године, када је одржана церемонија подизања заставе Светог Андреја, којој је присуствовао и председник РФ Владимир Путин.

Поред "Адмирала Головка", руска морнарица располаже са још две фрегате ове класе, а у питању су бродови "Адмирал Горшков" и "Адмирал Касатонов". Депласман пловила је око 5.000 тона, дужина 135 м, а ширина 16 м.

Њихов главни адут је широк спектар наоружања који се састоји од вертикалних вишецевних лансера крстарећих, противбродских или ракета ПВО средњег домета, прамчаног топа калибра 130 мм, лансера торпеда и система ПВО веома малог домета. Поред тога, на сваки брод може бити стациониран по један хеликоптер за противподморничко ратовање Ка-27.

image