Свет

Хамас и Исламски џихад спремни да постигну споразум о примирју у Гази

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је раније данас позвао Хамас да прихвати предлог о прекиду ватре који је изнео Израел
Хамас и Исламски џихад спремни да постигну споразум о примирју у Гази© Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Хамас и Палестински исламски џихад изразили су спремност да постигну споразум о окончању рата у Гази у заједничком саопштењу објављеном данас.

Званичник Хамаса је за Ројтерс навео да је та група посредницима предала званични одговор на предложени израелски споразум о таоцима за затворенике, што су потврдили Египат и Катар.

"Одговор Хамаса је потврдио став групе да сваки споразум мора окончати ционистичку агресију на наш народ, извући израелске снаге, реконструисати Газу и постићи озбиљан споразум о размени затвореника", претходно је рекао неименовани званичник Хамаса за Ројтерс.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је раније данас позвао Хамас да прихвати предлог о прекиду ватре који је изнео Израел, а подржао Вашингтон, рекавши да су све релевантне стране прихватиле предлог, осим те палестинске групе.

Обраћајући се новинарима у Тел Авиву, Блинкен је рекао да иако је Хамасова подршка одлуци УН да подржи предлог представљала "знак наде", али да руководство те групе у Гази треба да потпише споразум, преноси "Тајмс оф Израел".

image