Свет

Столтенберг подржао одлуку Берлина: Немачко оружје може да се употреби против Русије

Генерални секретар НАТО-а изјавио је да има смисла да се дозволи Украјини да користи немачко оружје, посебно против војних циљева у њеној близини
Столтенберг подржао одлуку Берлина: Немачко оружје може да се употреби против Русије© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг подржао је одлуку немачких власти да дозволе употребу немачког оружја "за заштиту од Русије" у области Харков, преноси агенција ДПА.

На питање агенције да ли је западно оружје већ коришћено против Русије, Столтенберг је одговорио да "не може да улази у детаље".

"Има смисла да се дозволи Украјини да користи ово оружје, посебно против војних циљева у близини Украјине", рекао је Столтенберг.

Немачке власти су 31. маја потврдиле  могућност употребе немачког наоружања у области Харков. 

Портпарол немачке владе Штефен Хебестрајт изјавио је да "Русија последњих недеља, посебно у области Харков, припрема, координира и изводи нападе из пограничних подручја која се налазе у непосредној близини њене територије".

Према његовим речима, западно оружје може да се користи "за одбрану од ових напада у складу са међународним правним обавезама". 

Хебестрајт је нагласио да се то односи и на оружје које испоручује Немачка.

Заменик портпарола владе Волфганг Бихнер рекао је да немачка влада не верује да употреба њеног оружја "за заштиту од Русије" у области Харков, у Украјини, чини "Немачку страном у сукобу".

image