Свет

Ко је кога "натерао" да пошаље тенкове: Шолц Бајдена, или Бајден Шолца?

Немци и Американци ових дана не могу да се договоре- да ли је немачки канцелар уценио америчког колегу да пошаље тенкове Кијеву, или је то била "одлука донета консензусом"
Ко је кога "натерао" да пошаље тенкове: Шолц Бајдена, или Бајден Шолца?© Frank Hoermann/SVEN SIMON

Док су се западне савезнице Кијева погађале ко ће и како помоћи Зеленском, а од Немачке очекивале да преломи и прва пошаље своје тенкове "леопард", изгледало је као да је ова земља жртва страних притисака и да је тамошњи канцелар Олаф Шолц мученик коме други диктирају како да води државу и гурају га у рат са Русијом.

Али након што су се страсти стишале, а борбена возила Немачке и САД обећана Зеленском, Бела кућа је у потпуности окренула причу- сада тврде да су заправо они били под Шолцовим притиском.

Да ли то америчка администрација демантује свог председника?

Јер овакве тврдње у супротности су са Бајденовим ранијим изјавама.

Осамдесетчетворогодишњи председник САД чији су сарадници раније више пута понављали да "абрамсе" неће слати Украјинцима, јасно је рекао, након што је променио курс: "Немачка ме није натерала да се предомислим".

А сада је, како пише "Тагесшау", Бела кућа изненадила својим ставом да је је наводно Бајден на слање тенкова пристао само "због притисака Немачке".

"Првобитно је одлучио да их не шаље јер је његова војска рекла да у овој борби нису корисни на бојном пољу", рекао је Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливан за Еј-Би-Си.

Судећи по његовим изјавама, испада да је Шолц практично уценио Бајдена.

"Немци су рекли председнику да нису спремни да пошаљу 'леопарде' у битку све док он не пристане да пошаље и 'абрамсе'. У интересу јединства савеза и да осигура да Украјина добије оно што жели, Бајден је коначно пристао на дугорочну испоруку. Председник је рекао: У реду, ја ћу бити лидер слободног света. Послаћу 'абрамс' ако сада пошаљете тенкове 'леопард'", описао је Бајденов саветник за безбедност процес координације са Немачком.

Савезна влада  Немачке, међутим, на овакво "вађење" Американаца не пристаје.

Заменик портпарола владе Волфганг Бихнер је још једном јасно ставио до знања да је одлука о заједничком снабдевању главних борбених тенкова из немачке перспективе донета консензусом.

"Биле су то добре, конструктивне расправе, у којима су се обе стране увек трудиле да се постигне заједнички приступ", рекао је Бихнер.

Он је поновио  и ранију изјаву портпарола владе Штефена Хебестрајта да канцелар Олаф Шолц никада није условљавао Бајденову испоруку немачких тенкова "леопард" испоруком тенкова "абрамс".

"Ни у једном тренутку није постојала веза то двоје или захтев да се једна ствар мора десити да би се догодила друга", рекао је Хебестрајт.

 

image
VV inauguration
banner