Свет

Бајден отпутовао на самит лидера Г7, Русија и Кина главне теме

Вашингтон планира да прошири санкције на продају полупроводничких чипова и друге робе Русији, док ће Бајден на састанку покушати да изврши притисак на друге лидере Г7 да искористе камату на замрзнуту руску имовину за финансирање Украјине, пише Ројтерс
Бајден отпутовао на самит лидера Г7, Русија и Кина главне темеGetty © Drew Angerer/Getty Images

Амерички председник Џо Бајден отпутовао је у среду у Италију да се састане са лидерима земаља Групе седам (Г7) у оквиру напора да повећа притисак на Русију и Кину. 

Вашингтон планира да прошири санкције на продају полупроводничких чипова и друге робе Русији, а чија ће мета бити наводни препродавци из Кине, рекли су извори упознати са плановима за Ројтерс.

Бајденова администрација ће објавити да проширује постојеће контроле извоза како би укључила робу са америчким брендом, а не само ону произведену у Сједињеним Државама, рекли су извори и додали да ће идентификовати одређене ентитете у Хонгконгу за које сматра да испоручују робу Москви.

Прикупљање средстава за Украјину биће главна тема на састанку Г7, будући да амерички и европски званичници желе да пронађу решења уочи могућег реизбора Трампа и неизвесности које би то изазвало у погледу будуће подршке САД Кијеву, наводи британска агенција.

Додаје да ће Бајден вероватно извршити притисак на друге лидере Г7 да пристану да се део камате на замрзнуту руску имовину у вредности од око 281 милијарду долара употреби за финансирање зајма од око 50 милијарди долара Украјини.

image