Свет

Хантер Бајден проглашен кривим по три тачке оптужнице, огласио се председник САД

Поруке преузете са Хантеровог мобилног телефона поткопале су аргумент одбране да он није конзумирао дрогу у периоду пре и после куповине оружја
Хантер Бајден проглашен кривим по три тачке оптужнице, огласио се председник САД© Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Хантер Бајден проглашен је кривим по три тачке оптужнице због илегалног поседовања оружја.

Пресуда пороте, донета након око три сата већања, уследила је после једнонедељног суђења у родном граду породице Бајден Вилмингтону, у Делаверу, током ког су сведоци, међу којима је било и његових блиских рођака, износили детаље о његовим проблемима са зависношћу.

То је уследило након одлуке Хантера Бајдена, најстаријег живог сина америчког председника Џозефа Бајдена, да не сведочи у своју одбрану, преноси "Гардијан".

Он је оптужен је да је дао две лажне изјаве приликом попуњавања формулара за куповину револвера "колт" у октобру 2018. године: прво тако што је неистинито изјавио да није зависник од дроге нити да је користио дрогу, а затим је изјавио да је та изјава тачна.

У трећој оптужби се наводи да је он тада илегално поседовао оружје 11 дана, пре него што га је његова снаја, а и потом љубавница, Хали Бајден, у паници бацила у канту за смеће.

Хантеров главни адвокат Аби Лоуел је тврдио да тужилаштво није пружило доказе да је његов клијент користио крек кокаин месец дана пре него што је купио пиштољ.

Бранилац је такође тврдио да Хантера у том периоду нико није видео да користи дрогу. Син америчког председника је у мемоарима признао да је да је био зависник од крека пре него што је отишао на рехабилитацију.

Али поруке преузете са Хантеровог мобилног телефона поткопале су аргумент да он није конзумирао дрогу у периоду пре и после куповине оружја.

Дан након што је купио пиштољ, послао је поруку Хали Бајден у којој је рекао да се састаје са познатим дилером дроге по имену Муки. Затим је дан касније у другој поруци открио да је спавао на аутомобилу и ​​пушио крек.

Његова ћерка Наоми Бајден Нил – сведочећи у његову одбрану – рекла је суду да је њен отац деловао трезвено недељама пре куповине оружја. Али тужилаштво је открило још порука које откривају да њих двоје нису били у добрим односима.

Тужилац Лео Вајз је саопштио и да је једна СМС порука Хантера Бајдена показала да је он покушао да купи наркотике пре и после куповине оружја.

Хантерова бивша девојка Зои Кестан је на суду рекла да је он често подизао новац како би куповао дрогу.

Она је рекла и да је он пушио оно за шта је она претпоставила да је крек "сваких 20 минута или тако нешто" и да га је виђала како пуши неколико дана у Малибуу у Калифорнији у септембру 2018, месец дана пре него што је купио пиштољ.

Председник САД и Хантеров отац Џозеф Бајден огласио се након пресуде, наводећи да ће "прихватити исход случаја и наставиће да поштује судски процес док Хантер буде разматрао жалбу".

"Као што сам рекао прошле недеље, ја сам председник, али сам и тата. Џил и ја волимо нашег сина, и тако смо поносни на човека који је он данас", рекао је он, додајући да ће Џил и он "увек бити ту за Хантера и остатак наше породице. Ништа то никада неће променити".

image