Свет

Америка шаље други ракетни систем "патриот" у Украјину

Украјина тражи све више оружја са напредовањем руских снага
Америка шаље други ракетни систем "патриот" у УкрајинуGetty © MikeMareen

Сједињене Државе послаће другу ракетну батерију "патриот" у Украјину, рекли су "Блумбергу" извори, након што је Владимир Зеленски затражио још оружја од Запада.

"Њујорк тајмс" је раније објавио да је председник САД Џозеф Бајден потписао слање другог "патриота" у Украјину. Званичних потврда за сада нема.

Зеленски је више пута позивао савезнике да пошаљу више "патриота", заједно са другим системима противваздушне одбране, пошто руске снаге све више напредују. "Патриот", који кошта око милијарду долара, веома је тражен широм света, а САД и друге земље које га користе немају довољно вишкова.

САД су 2022. објавиле да шаљу једну батерију "патриот" и да су наставиле сталну испоруку пројектила. Немачка се прошлог месеца обавезала да ће послати још један систем "патриот".

Бајден и Зеленски требало би да заједно одрже конференцију за новинаре на маргинама самита Групе седам у Италији. Амерички председник је одлучан да покаже своју подршку Украјини због забринутости да би Доналд Трамп могао да смањи помоћ САД ако победи на изборима у новембру.

image