Свет

Широке безбедносне последице: Г7 позива Кину да престане да помаже Русији у Украјини

Лидери Групе седам састају се на годишњем самиту у Италији
Широке безбедносне последице: Г7 позива Кину да престане да помаже Русији у УкрајиниGetty © picture alliance / Contributor

Лидери Групе седам (Г7) позваће Кину да престане да помаже руским снагама у Украјини, наводи се у нацрту саопштења у који је увид имао "Блумберг".

Савезници Кијева оптужују Пекинг да Русији обезбеђује технологије и делове за оружје и тако помаже Москви да заобиђе санкције Запада и Г7. 

"Стална подршка Кине руској одбрамбеној индустријској бази има значајне и широке безбедносне импликације", наводи се у нацрту изјаве коју би лидери могли да потврде на самиту у Италији који треба да почне у четвртак.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова одговорио је на нацрт и рекао да Кина није створила украјинску кризу нити је страна у сукобу.

"Г7 треба да преузме прагматичну одговорност, промовише ублажавање ситуације и створи услове за решавање политичке кризе, уместо да износи неосноване оптужбе на рачун некога ко није страна у сукобу", поручено је из Пекинга.

Г7 ће такође позвати Пекинг да подстакне Русију да се повуче из Украјине и подржи "праведан" мир, док ће трговинске тензије групе седам најбогатијих земаља и Кине бити посебан део разговора, нарочито јер група покушава да смањи своју зависност од Кине.

"Не покушавамо да наудимо Кини или осујетимо њен економски развој. Кина која се развија и која игра по међународним правилима била би од глобалног интереса", наводи се у нацрту.

Званичници Г7 такође још увек раде на финализацији детаља о томе како да се искористи профит од замрзнуте руске имовине, за шта се надају да ће бити један од главних исхода самита.

image