Свет

Кина: Нико не смео да саботира односе Москве и Пекинга

НР Кина ће предузети све неопходне мере да одлучно заштити легитимна права и интересе кинеских компанија, поручио је портпарол кинеског министарства спољних послова
Кина: Нико не смео да саботира односе Москве и ПекингаGetty © VCG/VCG

Треће стране не би смеле да се мешају нити да поткопавају нормалну трговинску и економску сарадњу Кине и Русије, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Лин Ђен на брифингу у понедељак.

Тако је одговорио на медијске извештаје да би земље Г7 могле да издају "строго упозорење" кинеским банкама јер наводно помажу Руској Федерацији да заобиђе санкције.

"Кина никада неће прихватити било какве незаконите једностране санкције", рекао је Лин Ђен.

Кина ће предузети све неопходне мере да одлучно заштити легитимна права и интересе кинеских компанија, навео је портпарол.

Очекује се да ће на самиту средином јуна у Италији лидери земаља Групе 20 на приватним састанцима разговарати о претњи коју наводно представља развој трговине између Русије и Кине. Медији претпостављају да ће се ти разговори завршити званичним саопштењима у вези са кинеским банкама.

Напомиње се да САД и земље Г7 највероватније неће уводити тренутне рестриктивне мере ни против једне банке током самита, као и да упозорење неће утицати на велике кинеске банке.

Из администрације америчког председника Џозефа Бајдена су поручили да су Вашингтон и његови партнери спремни да користе санкције и да пооштре контролу извоза како би отежали Русији да заобиђе санкције Запада.

То је приметио и руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са колегама из БРИКС-а и других пријатељских земаља, када је указао да решења које Колективни запад доноси, нарочито у сфери економије, финансија и трговине, све чешће нису у складу са основним принципима Уједињених нација нити су у складу са међународним правом.

image