Свет

Бивши званичник Пентагона: Наоружавање украјинских неонациста знак америчког очаја

Вашингтон само покушава да подбоде Москву дозвољавајући злогласној бригади Азов да користи америчко оружје, каже Мајкл Малуф
Бивши званичник Пентагона: Наоружавање украјинских неонациста знак америчког очајаGetty © picture alliance / Contributor

Одлука Вашингтона да дозволи озлоглашеној украјинској бригади Азов да користи америчко оружје је потез очајника, који само потврђује тврдњу Русије да се бори против неонацизма у Украјини, рекао је Мајкл Малуф, бивши виши аналитичар безбедносне политике у америчком Министарству одбране.

Амерички Стејт департмент укинуо је почетком седмице забрану испоруке оружја бригади Азов, коју је Конгрес увео 2018. због повезаности јединице са неонацизмом. Вашингтон наводи да недавна ревизија није пронашла "никакве доказе" да војна формација крши закон који забрањује Вашингтону да помаже страним јединицама снага безбедности које некажњено крше људска права.

"Јасно је да група Азов није преко ноћи прешла из грешника у свеце", рекао је Малуф за РТ интернешенел. "Још увек постоји списак злочина које су починили, кршења људских права… и даље их видите како марширају као група са својим симболима, дисциплиновани у подршци фашизму."

Ова промена става о бригади Азов значи да "више не можете да верујете ни у шта што каже Стејт департмент, а камоли обавештајна заједница", нагласио је он.

Према речима бившег званичника Пентагона, овај потез САД је "знак очаја" и закаснели покушај да се "подигне морал" Украјинцима усред руског напредовања.

"Доводим у питање разлоге жеље да наставимо да подржавамо овакву нацистичку организацију јер је рат у суштини већ изгубљен. Подржати Азов само долива уље на ватру... и јача и јача гледиште Русије да се ради о борби против нацизма у Украјини", рекао је он.

Малуф је приметио да борци Азова "нису баш били успешни" у борби - поражени су у Маријупољу на почетку сукоба. Мало је вероватно да прошли боље да су били наоружани америчким оружјем, сматра он.

Укидање забране је покушај САД да подбоде Русе "због њиховог непоколебљивог противљења нацизму" и неће довести до било каквих промена на бојном пољу, нагласио је бивши званичник Пентагона.

image