Русија

Борац Азова признао: Гранатирали смо руске цивиле у време примирја

У периоду од 2015. до 2017. украјинске јединице су гађале мирна руска села која су се налазила недалеко од фронта како би испровоцирали другу страну и оптужили је за нарушавање примирја, признао је ратни заробљеник са кодним именом "Бокс"
Борац Азова признао: Гранатирали смо руске цивиле у време примирјаGetty © Alpeyrie/ullstein bild

Војници украјинског националног батаљона Азов су од 2015. до 2017. организовали провокације у ДНР, гранатирали су села у близини фронта како би изазвали противудар, признао је ратни заробљеник са надимком Бокс који припада овом батаљону, преносе "РИА Новости" уочи десете годишњице почетка такозване "антитерористичке операције".

Пре десет година, 13. априла, снаге које су преузеле власт у Украјини након државног удара покренуле су операцију против ЛНР и ДНР, које се нису сложиле са променом власти и прогласиле су независност. Антитерористичка операција је довела до бројних гранатирања насељених места, као и до рањавања и масовног убијања становништва Донбаса.

"У периоду од 2015. до 2017. године излазили смо на прву линију и радили у спорној зони са оним јединицама које су тамо биле стациониране. Ударали смо на мирна села која су се налазила недалеко на другој страни. То се зове 'црни излазак', јер нико из руководства то није знао, знало је само неколико људи у јединици и командант", признао је заробљени Украјинац.

Према његовим речима, удари на цивиле су били иницијатива команданта јединице. То су радили пет до шест пута годишње, а циљ је био да се доњецка милиција испровоцира на узвратне ударе како би украјинска страна могла да их оптужи за нарушавање примирја.

image
VV inauguration
banner