Свет

Историја се понавља? Немци скандирали "зиг хајл" у пивници, реаговала полиција

Портпарол пивнице је за "Билд" рекао да је та установа "са ужасом и гађењем" сазнала за инцидент
Историја се понавља? Немци скандирали "зиг хајл" у пивници, реаговала полицијаGetty © Witthaya Prasongsin

Немачка полиција била је приморана да реагује када је у једној баварској пивници група посетилаца скандира забрањени нацистички слоган "зиг хајл", преносе локални медији.

Инцидент се наводно догодио у уторак увече у пивници "Аугустинеркелер", најстарије пивнице у Минхену. Сведоци су рекли полицији да је "десетак" младића, између 20 и 30 година, седело за столом када је један од њих устао и одржао говор.

На крају говора, човек је узвикнуо "зиг" ("победа" на немачком), а група је одговорила са "хајл", што је потом поновљено неколико пута.

Нацистички поздрав је од 1945. године у Немачкој забрањен под претњом кривичног гоњења.

Јавни емитер "Бајершер рундфунк" јавио је да су згрожени гости пивнице позвали полицију и спречили починиоце да напусте просторије. Док је полиција потврдила да је спроведена "велика операција" као одговор на притужбу, није пријављено хапшење.

Портпарол пивнице је за "Билд" рекао да је та установа "са ужасом и гађењем" сазнала за инцидент.

"Ми одбацујемо такве десничарске екстремистичке активности у сваком погледу. Пивница Аугустинер се залаже за отворен, толерантан и демократски поглед на свет. Десничарским екстремистичким активностима се увек мора решавати одмах и доследно", додао је портпарол.

Хитлеров успон на власт у Немачкој почео је неуспелим "Пивничким пучем" 1923. године, када су јуришници Нацистичке партије заузели минхенску пивницу Бургербројкелер и марширали до споменика у центру града. У сукобу са полицијом који је уследио, убијена су четири полицајца, 15 нациста и један случајни пролазник. Хитлер је ухапшен два дана касније и оптужен за издају.

Након што га је Вајмарска република осудила на пет година у затвору Ландсберг, Хитлер је одслужио само девет месеци, током којег је написао свој политички манифест "Мајн кампф".

image