Свет

Француски градоначелник салутира, Немци полажу руже: Како се у ЕУ обележава Хитлеров рођендан

У оба случаја, одговорни су тврдили да нису били озбиљни у својим намерама, иако су други фактори показивали на супротно
Француски градоначелник салутира, Немци полажу руже: Како се у ЕУ обележава Хитлеров рођенданGetty © Lino Mirgeler/picture alliance via Getty Images

Градоначелник француског градића Вилнев Сен Жорж изазвао је скандал салутирајући Хитлеру на седници локалног већа. 

Филип Годен је наводно два пута показао нацистички поздрав током бурне седнице градског већа о усвајању буџета у суботу 20. априла, што је иначе датум рођења Адолфа Хитлера.

Из департмана Вал де Марн, у којем се налази Вилнев Сен Жорж, поручено је да Годена очекује судски поступак и да је такво понашање неприхватљиво, преноси "Шпигл".

Иако је Годен тврдио да је то учинио из хира, левичарски посланик у градској скупштини Вилнев Сен Жорж, Луј Бујар, написао је на Иксу да већ две године упозорава на "драму која се одиграва у овом граду" и позвао француског министра унутрашњих послова Жералда Дарманена да распише нове изборе.

Обележавање Хитлеровог рођендана и у његовој родној кући

Истог дана су у Аустрији приведена два немачка пара, који код родне куће нацистичког вође у граду Браунау на Ину полагали беле руже руже, док је једна од две жене салутирала.

Након што је немачке држављане привела полиција, жена је рекла да није озбиљно схватала свој чин, али је из полиције саопштено да су на њеном телефону нађене поруке и слике које се односе на нацизам. 

Прошле године је почела реконструкција куће у којој се родио Адолф Хитлер са намером да се претвори у полицијску станицу, не би ли је тако учинила мање привлачном разним "поклоницима", пише "Гардијан".

image
VV inauguration
banner