Свет

Мафијашко насиље цвета у региону у ком почиње самит Г7: Јесу ли светски лидери сигурни?

За разлику од познатије Коза Ностре на Сицилији, Каморе у Напуљу и 'Ндрангете у Калабрији, које имају велики међународни отисак, групе из Пуље раде углавном у Италији и на Балкану
Мафијашко насиље цвета у региону у ком почиње самит Г7: Јесу ли светски лидери сигурни?Getty © Feng Wei Photography

Отприлике у исто време када је италијанска премијерка Ђорђа Мелони најавила да ће састанак лидера Г7 бити одржан у јужној италијанској регији Пуљи у оквиру председавања њене земље економском организацијом, локални истражни органи бавили су се заустављањем три мафијашке криминалне групе за које се тврди да стоје иза пораста насиља у овом региону.

Ове групе показивале су "забрињавајуће знаке ка стварању нових проблема", наводи се у полугодишњем извештају италијанског Министарства унутрашњих послова објављеном у јануару 2024.

Сакра Корона Унита

Распрострањеност криминала забележена у овом извештају "одражава динамику криминалних структура обележену не само сукобима између супротстављених кланова већ и међуклановским трвењима", наводи се у извештају.

Групе су огранци криминалне организације Сакра Корона Унита, са средиштем око града Фође и састављене су од криминалних "породица" које се групишу у кланове.

За разлику од познатије Коза Ностре на Сицилији, Каморе у Напуљу и 'Ндрангете у Калабрији, које имају велики међународни отисак, групе из Пуље раде углавном у Италији и на Балкану, према ДИГОС-у (Divisione Investigazioni Generali e Operazioni Speciali), водећа италијанска јединица за борбу против тероризма и мафије.

Са седиштем у приобалним градовима Барију и Бриндизију и око њих – у суштини управо тамо где ће се најмоћнији светски лидери састати на самиту Г7 који почиње данас и завршава се 15. јуна, групе су деловале против непријатеља дневним нападима и вршиле оружане крађе аутомобила алармантном брзином, преноси Си-Ен-Ен.

Било је неколико убистава из освете високог профила међу клановима последњих месеци, према извештајима локалних медија, а било је и неколико сакаћења, укључујући и пуцање у колена.

То није све. У марту је на железничкој станици у близини Барија пронађена напуштена актовка повезана са флашама течности и мобилним телефоном. Од тада се готово свакодневно примају претње бомбом.

Било је и оружаних рација криминалних група на виле у близини места одржавања самита – ексклузивног одмаралишта између Барија и Бриндизија – и очигледног насиља банди између три клана, рекао је за Си-Ен-Ен шеф локалне полиције Виторио Пизани.

Министарство унутрашњих послова предложило је распоређивање војске како би се вратила контрола над регионом "за добробит земље". Извештај је довео до истраге неколико локалних градских већа, од којих је три распустио регионални гувернер због инфилтрације мафије и употребе изнуде како би криминалне групе задржале контролу над територијом.

Италијанске мафијашке групе познате су по инфилтрирању у легитимне пројекте, укључујући грађевинске пројекте, којих је било много како би припремили просторе за предстојећи самит.

Истражени су радови на путу, изградња хеликоптерских платформи за безбедно кретање лидера, па чак и медија центар, наводи ДИГОС. Потпуни извештај се очекује након завршетка самита, рекао је портпарол ДИГОС-а за Си-Ен-Ен.

Неколико дана пре почетка Г7, локалне власти се суочавају са деликатним изазовом док настоје да уравнотеже безбедност светских лидера са одржавањем локалног јавног реда, рекао је префект Бриндизија Луиђи Карневале.

"Нико није могао да предвиди да ће уочи Г7, Пуља, у којој ће се одржавати састанци моћних светских лидера, бити погођена криминалним догађајима који, иако нису међусобно повезани, чине да управљање безбедношћу буде још сложеније", рекао је он на телевизијској конференцији за новинаре.

Пуља се налази на четвртом месту међу италијанским регионима по броју локалних управа које су распуштене због инфилтрације мафије, са 26 декрета издатих од 1991. године, од укупно 326 на националном нивоу, наводи Ависо Публико, италијанско удружење које прати уредбе, преноси Јуроњуз писања агенције АП.

То четврто место такође одговара статусу четвртог места њене локалне мафије, Сакра Корона Унита (SCU), у хијерархији италијанских мафијашких кланова.

Сакра Корона је најмлађа и најмања група организованог криминала у земљи и једина чије је порекло заиста познато: основао је у затвору раних 1980-их Пино Роголи као аутономну алтернативу другим мафијама, са седиштем у Пуљи.

Пуља је такође позната и по својим древним маслинама, белим купастим кућама "труло" и нетакнутим плажама. Самит ће се одржати у луксузном летовалишту Борго Егнације, туристичком уточишту од 30 приватних вила са приватним базенима и садржајима као што је ресторан са Мишелиновим звездицама који служи за елиту.

Елитно одмаралиште са Мишелиновим рестораном

Од Дејвида и Викторије Бекам до Мадоне и Иванке Трамп, познате личности долазе годинама, захваљујући гаранцији дискреције коју је дао шеф одмаралишта Алдо Мелпињано, који је за Си-Ен-Ен рекао да је локација идеална за Г7.

"То што ће се Г7 2024. одржати у Пуљи представља изузетно признање за нашу територију и резултат је профитабилне сарадње јавног и приватног сектора", рекао је он.

Јаке безбедносне снаге

Безбедносна машинерија која ће штитити светске лидере најнапреднијих светских економија је добро успостављена, на челу са ДИГОС-ом. Превентивни "радови на чишћењу" трају скоро годину дана, а посебна пажња посвећена је спречавању формирања "могућих исламских ћелија спавача" праћењем долазака на аеродроме и морске луке, наводи се у извештају Министарства унутрашњих послова.

Око Борго Егназије створена је "црвена зона" од 10 километара, а додатних 30 километара је "жута зона" која ће бити стриктно патролирана како би се заштитило процењених 130 радних група и 21 министарски састанак, а ту је обезбеђивање безбедности специјалних гостију попут папе Франциска, који ће присуствовати специјалном самиту о вештачкој интелигенцији.

Очекује се да ће се турски председник Реџеп Тајип Ердоган и краљ Саудијске Арабије Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд придружити лидерима земаља Г7 – САД, Немачке, Британије, Француске, Италије, Канаде и Јапана.

Више од 5.000 специјално обучених војника распоређено је у региону, масивни бродови за крстарење су усидрени на обали како би помогли да се делегације очувају, а очекује се да ће амерички носач авиона стићи до викенда и усидрити се код обале Пуље.

Специјализована војна полиција која ради са јединицом за спровођење закона против мафије пажљиво прати познате криминалне групе.

"Јасно је да ниједан од ових догађаја неће ни најмање угрозити светске лидере, који ће у та три дана бити веома заштићени", рекао је шеф полиције Пуље.

"Али неопходно је да се обезбеди исти мир и за око 10.000 људи који ће се те недеље кретати између Барија и Бриндизија (делегације, новинари, посматрачи) и који неће уживати заштиту телохранитеља и служби безбедности", додао је.

Истовремено, полиција мора да обезбеди да заштити подручја у другим деловима провинције где би се "криминал могао увући", док је пажња усмерена на Бари, додао је он.

image