Свет

УН: Рекордно висок број принудно расељених у свету

Због насиља и сукоба у различитим деловима света 8,8 милиона људи морало је у 2023. да напусти свој дом чиме је срушен прошлогодишњи рекорд у броју принудно расељених
УН: Рекордно висок број принудно расељених у свету© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Број људи који су прошле године морали принудно да напусте свој дом био је једнак броју становника Лондона, подаци су Агенције Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) које преноси "Гардијан".

Због насиља и сукоба у различитим деловима света 8,8 милиона људи морало је у 2023. да напусти свој дом чиме је срушен прошлогодишњи рекорд у броју принудно расељених, који иначе расте из године у годину већ дуже од деценију. 

Са повећањем из 2023, укупан број принудно расељених људи у свету досегао је рекордно високу бројку од 117 милиона. У највећем броју случајева, узрок напуштања дома су сукоби, попут оних у Украјини и Судану, који не показују знаке да ће бити ускоро окончани. 

Укупно, 1,5 одсто светске популације принудно је расељено – готово двоструко више него пре 10 година.

Бројке УНХЦР-а укључују избеглице, тражиоце азила, интерно расељене и друге којима је потребна међународна заштита. Из ове агенције УН упозоравају да број наставља да расте и у прва четири месеца ове године и да је вероватно већ премашена бројка од укупно 120 милиона интерно расељених. 

Петина принудно расељених долази из најсиромашнијих земаља света попут Чада и Судана. Указује се и да су највише захтева за азил примиле Сједињене Америчке Државе (1,2 милиона), за којима следи Немачка (329.000) где је мигрантско питање постало предмет вруће политичке дебате. 

УНХЦР упозорава и да је огроман број деце међу принудно расељенима – малолетници чине око 40 одсто у овој групацији, иако у светској популацији чине 30 одсто.  

Током године, број избеглица у свету порастао је за седам одсто и досегао 43,4 милиона. Порасту броја избеглица допринели су сукоби у Гази, где има шест милиона палестинских избеглица и Судану, где је 10,8 милиона људи принудно расељено до краја прошле године, а број расте у хиљадама сваког дана.

image